На официална церемония кметът на Община Сандански - Кирил Котев

...
На официална церемония кметът на Община Сандански - Кирил Котев
Коментари Харесай

Строят два нови православни храма в Сандански

На публична гала кметът на Община Сандански - Кирил Котев и Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим подписаха контракти за подаяние на два парцела в гр. Сандански за създаване на два нови православни храма. Единият парцел с повърхност 995 кв.м. е в ж.к. „ Спартак ", а другият е в квартал „ Смилово " с повърхност 640 кв.м.

В град Сандански има два настоящи енорийски храма, които в последните десетилетия са незадоволителни, с цел да посрещнат потребностите на православните християни в града.

Инициативата за нови енорийски храмове е подета от преди повече от петнадесет години като са направени идейни планове, утвърдени от Неврокопския епархийски съвет под управлението на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. До сегашния дарителски акт се стигна след извървяване на дълъг и пореден път.

В ж.к. „ Спартак " храмът ще носи името на св. Архангел Михаил, което е обвързвано с наименованието на местността, където се намира парцелът на църквата.

В квартал „ Смилово " новият храм, отдаден на Св. Петка - Българска е на място, където е съществувал параклис, отдаден на светицата, опустошен по време на комунистическия режим.

Предоставянето на тези парцели от Община Сандански на Неврокопска Света Митрополия е още едно благочестиво дело, което засвидетелства взаимната поддръжка и почитание сред локалната власт и Църквата в община Сандански.

На формалната гала бе изразено желанието за полагане на взаимни старания за скорошното създаване на двата нови храма и обособяването на нови енории към тях. Беше засвидетелствана убеденост в полезността на това начинание за укрепяване на православната религия и нематериалност и единението на християните в града.

Снимка: Българска патриаршия
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР