На официална церемония днес ще бъде даден старт на строителството

...
На официална церемония днес ще бъде даден старт на строителството
Коментари Харесай

Първа копка на газовия терминал край Александруполис

На публична гала през днешния ден ще бъде даден старт на строителството на терминала за полутечен газ край гръцкия град Александруполис. На първата копка по плана ще участват ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър председателите на България, Северна Македония и президентът на Сърбия Александър Вучич. Домакин на събитието ще е министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Терминалът при Александруполис е плаващо оборудване за предпазване и регазификация с потенциал над 6 милиарда куб. метра годишно и 170 000 куб. м газ за предпазване. Държавната ни компания „ Булгаргаз “ е резервирала потенциал от 500 млн. куб. м. годишно. Посредством новото оборудване се чака Европа да получава полутечен газ от нови източници, измежду които Съединени американски щати и Катар. В резултат на енергийната рецесия, обвързвана с войната в Украйна, се очерта стратегическото значение на плана за района и Европа като цяло. 

Нашата страна чака още завършването през юни на интерконектора ни с Гърция, защото до есента по него може да получим в цялостен размер и контрактувания още през 2006 година 1 милиарда куб. м. азерски природен газ годишно.

За момента газът от Азърбайджан се търгува по-евтино от съветския, като държавното управление разчита заради разликата в цената сметките за парно у нас през идната зима да са съизмерими с тези, които плащаме този отоплителен сезон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР