На официална церемония бе поставено началото на изграждането на довеждащия

...
На официална церемония бе поставено началото на изграждането на довеждащия
Коментари Харесай

Стартира изграждането на довеждащия водопровод – водният цикъл на Враца е във финална фаза

На публична гала бе сложено началото на построяването на довеждащия тръбопровод от бент. „ Среченска бара “ до град Враца. Дейностите са част от последната фаза на плана за воден цикъл на града.

„ Днес слагаме началото на един извънредно значим за района план – построяването на тръбопровод, който ще зарежда освен Враца и обитаемоте места, само че и Мездра. Подобна инвестиция в района не е правена от 70-те години на предишния век. Преди стартирането на дейностите, положихме огромни старания и организирахме над 480 отчуждителни процедури. Благодарение на взаимните старания на двата регионални центъра – Враца и Монтана, напълно скоро загубите на питейна вода, ще бъдат фрапантно понижени, а качеството й ще дава отговор на всички условия. Благодаря на всички ангажирани специалисти от министерствата, от локалните администрации, с които положихме огромни старания, с цел да стартираме строително-ремонтните действия. Пожелавам триумф на строителя и имам вяра, че 33-километровото трасе ще бъде приключено качествено и в период “ – сподели кметът Калин Каменов при започване на церемонията.

В рамките на събитието, Гергана Ангелова – представляваща фирмата-изпълнител „ МС-ТЕХНО-ХИДРО “ ДЗЗД съобщи, че строително-ремонтните действия по трасето няма да обиден жителите на град Враца и напълно скоро обитаемоте места в района ще имат качествено водоснабдяване.

Началото на строителството бе сложено със алегорична първа копка, направена от кмета Калин Каменов, регионалния шеф Малина Николова и Гергана Ангелова – представляваща фирмата-изпълнител.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

На събитието участваха още: регионалният шеф на Монтана – Росен Белчев, националният представител Красен Кръстев, ръководителят на Общински съвет – Враца – Нели Стоянова, общински съветници, кметове на общини, специалисти от Министерство на околната среда и водите, шефът на ВиК - Враца - Ангел Престойски.

Строително-ремонтните работи по плана включват рexaбилитaция нa cтoмaнeния вoдoпpoвoд - пoдмянa нa ĸaпaци нa cъopъжeниятa и мoнтaж на нoви ĸaтoдни cтaнции, пoдмянa нa cпиpaтeлни ĸpaнoвe и въздyшници.

Фирмата-изпълнител ще подмени всички тръби по остарелия азбестоциментов тръбопровод с нови, чугунени тръби, като паралелно с това ще се изградят нови шахти за ръководство и премерване на водния поток. Предвижда се дa имa 8 oтĸлoнeния зa вoдocнaбдявaнe и нa дpyги ceлищa пo тpaceтo мy.

Общият размер на инвестицията по плана „ Интегриран план за воден цикъл на гр. Враца – II фаза ” е в размер на 114 506 125,63 лева, като безвъзмездната финансова помощ от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ е 78 246 103,33 лева За построяването на довеждащия тръбопровод от бент. „ Среченска бара “ до град Враца е подписан контракт с реализатор - „ МС-ТЕХНО-ХИДРО “ ДЗЗД в размер на 46 338 270,16 лева без Данък добавена стойност.

Очаква се след завършването на строително-ремонтните действия и въвеждането в употреба на новия тръбопровод да бъдат понижени загубите на вода и да се обезпечи обикновено водоснабдяване за всички селища, попадащи в обсега на водопровода. Същевременно ще се основат условия на живущите за прилагане на питейна вода, която да дава отговор на актуалните санитарно-хигиенни правила. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР