На Общото събрание на Съвета на ректорите от МОН се

...
На Общото събрание на Съвета на ректорите от МОН се
Коментари Харесай

Димитър Димитров: Трябва да е ясно какво ще спечели обществото от сливането на университети

На Общото заседание на Съвета на ректорите от МОН се чакат по-ясни хрумвания за декларираните промени във висшето обучение . Това сподели пред БНР ректорът на УНСС Димитър Димитров. По думите му за тези промени – намаляването на държавните висши учебни заведения от 38 на 16,  ректорите научават от пресата .

Ние нямаме писмен документ или идея , която да е обяснена, препоръчана за разискване “, посочи Димитров.

Според него от време на време сходни въпроси се преглеждат незадълбочено.

„ Академичната общественост е приела и предходна през много промени. Ще одобри сходни неща, в случай че бъде ясна задачата и доста по-видими позитивните резултати от такива сливания и обединявания. “

Димитър Димитров посочи, че оповестеното обединение на университети е провокирало „ огромен интерес и доста мощно напрежение“ измежду студентите, преподавателите и в университетите.

Много е елементарно да се каже – дайте да ги слеем, само че по-късно какво става?

Ректорът на УНСС уточни, че по брой студенти на глава от популацията България не е в първите редици на страните от Европейски Съюз , а това е голям проблем.

„ Трябва доста ясно да се каже какво ще завоюва обществото и висшето обучение от това нещо. “

„ Аз дори през уикенда си мислех такива неща – за какво не се слеят някои партии, за какво не се слеят министерства , тъй като са доста примерно, или са малко. Защо не се слеят театри, учебни заведения за какво не се слеят? Ако тръгнем по тази логичност – те са доста, те са малко – кой е критерият за това “, разяснява Димитър Димитров в предаването „ Преди всички “.

Академичната общественост е доста добра саморегулираща се общественост , посочи ректорът. 

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР