На обществени места, като Витошка, има забрана за струпване на

...
На обществени места, като Витошка, има забрана за струпване на
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР: Не повече от двама души заедно в пешеходна зона. Законно ли е?

На публични места, като " Витошка ", има възбрана за скупчване на повече от двама души. Това съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, обяснявайки за какво през вчерашния ден (29 март) по " Витошка " имаше полицейска интензивност.
Припомняме, че със заповед на здравния министър от 17.03.2020 година (РД-01-131/17.03.2020) беше посочено, че се основава към първата заповед за строги противоепидемични ограничения от 13 март: " ". Но след два дни излезе нова заповед, в която беше упоменато, че точка 9 се анулира . В най-новата към днешна дата заповед за противоепидемичните ограничения на здравния министър не се упоменава нищо за точка 9.
Иванов увери, че няма да те глобят 5000 лв., в случай че вървиш самичък по улицата. И добави, че към този момент се употребява така наречен система със сирени, с цел да се предизвестява по високоговорителите да не се събираме. " Не виждам някакъв проблем безотговорните жители да се изплашен ", сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи пред Нова телевизия.
Трябва да има самоконтрол, отговорност от самите жители – не би трябвало да има единствено използване на мощ от Министерство на вътрешните работи, е тезата на Иванов.
Над 25 000 души са сложени под карантина към този миг , съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи, който посочи, че всекидневно цифрата се трансформира. При осъществяване на инспекция на улицата от служители на реда, те могат да ревизират по ЕГН дали някой би трябвало да стои у дома под карантина. Ако бъде заловен човек под карантина, се образува досъдебно произвеждане и се подвежда под наказателна отговорност по член 355 от Наказателния кодекс. По този член се глоби за нарушение на карантина и има над 300 досъдебни производства.
Следене на трафични данни може да има единствено за лица под карантина и има единствено следене по данните от клетките на мобилните оператори , увери Иванов.
Попитан по отношение на концепцията всички да бъдем " маркирани " с трафични данни от телефони и да се употребява система със SMS-и, с цел да можем излезем на открито. Такава система има в Гърция – получаваш позволение да идеш някъде със SMS, като заявяваш авансово къде ще вървиш и те наблюдават по трафичните данни. В Албания влезе същата система от през днешния ден, 30 март.
Иванов сподели и, че има инфектирани служители на реда с ковид – в София. Става въпрос за 5 души. Не са от работещите на КПП-тата, увери той. Иванов добави, че персоналните карти на КПП-тата се гледат от отдалеченост, не се вземат в ръка, като това било един тип самовъведена мярка. С 60% е намалял трафикът сред градовете, посочи той.
Може би на даден стадий армията ще се включи. Засега имаме нужния потенциал да осигуряваме реда, сподели още основният секретар на Министерство на вътрешните работи. И изрази откровена вяра да няма сюжет да бъдат ограбвани магазини и хора за храна, като уточни, че полицията следи огромните търговски вериги.
Иванов увери, че никой не е репресиран поради противоепидемичните ограничения.
Още: " Коронавирусът упражнява все по-силен напън по света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР