На няколко пъти вече видяхме как канцлерката Меркел изпада в

...
На няколко пъти вече видяхме как канцлерката Меркел изпада в
Коментари Харесай

Защо Ангела Меркел трепери?

На няколко пъти към този момент видяхме по какъв начин канцлерката Меркел изпада в припадък на неконтролируемо трептене. Какви могат да са аргументите за този тремор? Александър Фройнд изяснява в публикация за " Дойче веле ".

Пристъпите на неконтролируем тремор могат да бъдат доста неприятни. Засегнатият ненадейно губи надзор над цялото си тяло или над обособени негови елементи, обзет е от мускулни конвулсии, които могат да доведат и до загуба на схващане. Пристъпът може да продължи няколко минути, а може и след секунди да завърши.

Причините са разнородни

В немалка част от случаите пристъпът се дължи на дехидратация, т.е. обезводняване на организма. Човешкото тяло се състои от 70% вода, а мозъкът - от съвсем 90%. Водата транспортира към клетките хранителни субстанции и О2, а в това време спомага за изхвърлянето на отпадните артикули през бъбреците.

Ако човек не пие задоволително вода, в случай че доста се поти, или е изгубил доста течности при повръщане или разстройство, се нарушава водният баланс. Не се ли набави навреме вода, кръвта се сгъстява, а организмът се оказва в заплашителна обстановка – тялото се раздрусва от спазми.



Опасността от дехидратация е изключително огромна при децата и по-възрастните хора, защото с напредването на годините чувството за жадност понижава и хората просто не виждат, че не са пили задоволително вода. Конвулсиите могат да бъдат породени и от хипогликемия (спадане на кръвната захар под нормата).

Хора, които изпитват огромно напрежение и стрес, имат болки и са мощно изтощени, или пък са приели прекалено много кофеин, могат да получат сходно трептене. Медицината назовава това физиологичен тремор. При по-ниски температури, да вземем за пример, тялото пробва посредством мускулни конвулсии да създаде спомагателна телесна топлота, с цел да не изстине. Затова треперим, в случай че температурата на тялото ни спадне под 35 градуса.

Кои са признаците за съществено заболяване?

Причините за неконтролируем тремор могат обаче да бъдат и по-сериозни – подбудени от някои неврологични болести, като да вземем за пример епилепсия. Но е допустимо и да става дума за нарушавания в кръвообращението или за увреждане на мозъка или на мозъчната обвивка.

Епилептичните пристъпи на тремор не са " предизвикани " - за тях няма забележима причина и те се появяват още веднъж и още веднъж. Могат да се дължат на заболяване на мозъка, на инсулт или израстък. В тези случаи се приказва за " симптоматична епилепсия ".



Неепилептичните конвулсии се демонстрират тогава, когато мозъкът е в превъзбудено положение – като реакция на избран медикамент, при зараза или при висока температура у децата.

В покой или в придвижване?

Определящо е в каква обстановка се демонстрира треморът – по време на придвижване или неподвижен. Ако треперенето се отразява на фините придвижвания, индивидът се олюлява или походката му е извънредно разкрачена, би могло да става дума за увреждане на дребния мозък.



А когато треперенето се демонстрира и в положение на покой, треморът най-често се дължи на заболяването на Паркинсон. Доста по-чести обаче са деянията на така наречен есенциален тремор. Предполага се, че това неврологично двигателно нарушаване има унаследен темперамент. То се демонстрира най-често у хора на възраст сред 20 и 60 години и последователно се утежнява с напредването на възрастта.

Диагностика и предварителна защита

За превъзмогването на спазмите от време на време е задоволително да се създадат отпускащи извършения, защото стресът или напрежението усилва тремора. Добре е също да се заобикалят алкохолът и кафето. Ако обаче става дума за мъчителна форма на тремор, той би могъл да бъде предвестител или признак за някое по-сериозно заболяване.

Яснота могат да внесат другите способи на здравна диагностика като ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография или електроенцефалограма (ЕЕГ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР