На няколко пъти вече видяхме как канцлерката Меркел изпада в

...
На няколко пъти вече видяхме как канцлерката Меркел изпада в
Коментари Харесай

На какво може да се дължи треперенето на Меркел?

На няколко пъти към този момент видяхме по какъв начин канцлерката Меркел изпада в припадък на неконтролируемо трептене. Какви могат да са аргументите за този тремор?

Пристъпите на неконтролируем тремор могат да бъдат доста неприятни. Засегнатият ненадейно губи надзор над цялото си тяло или над обособени негови елементи, обзет е от мускулни конвулсии, които могат да доведат и до загуба на схващане. Пристъпът може да продължи няколко минути, а може и след секунди да завърши, написа " Дойче веле ".

В немалка част от случаите пристъпът се дължи на дехидратация, т.е. обезводняване на организма. Човешкото тяло се състои от 70% вода, а мозъкът - от съвсем 90%. Водата транспортира към клетките хранителни субстанции и О2, а в това време спомага за изхвърлянето на отпадните артикули през бъбреците.

Ако човек не пие задоволително вода, в случай че доста се поти, или е изгубил доста течности при повръщане или разстройство, се нарушава водният баланс. Не се ли набави навреме вода, кръвта се сгъстява, а организмът се оказва в заплашителна обстановка – тялото се раздрусва от спазми.

Опасността от дехидратация е изключително огромна при децата и по-възрастните хора, защото с напредването на годините чувството за жадност понижава и хората просто не виждат, че не са пили задоволително вода. Конвулсиите могат да бъдат породени и от хипогликемия (спадане на кръвната захар под нормата).

Хора, които изпитват огромно напрежение и стрес, имат болки и са мощно изтощени, или пък са приели прекалено много кофеин, могат да получат сходно трептене. Медицината назовава това физиологичен тремор. При по-ниски температури, да вземем за пример, тялото пробва посредством мускулни конвулсии да създаде спомагателна телесна топлота, с цел да не изстине. Затова треперим, в случай че температурата на тялото ни спадне под 35 градуса.

Кои са признаците за съществено заболяване?

Причините за неконтролируем тремор могат обаче да бъдат и по-сериозни – подбудени от някои неврологични болести, като да вземем за пример епилепсия. Но е допустимо и да става дума за нарушавания в кръвообращението или за увреждане на мозъка или на мозъчната обвивка.

Епилептичните пристъпи на тремор не са " предизвикани " - за тях няма забележима причина и те се появяват още веднъж и още веднъж. Могат да се дължат на заболяване на мозъка, на инсулт или израстък. В тези случаи се приказва за „ симптоматична епилепсия “.

Неепилептичните конвулсии се демонстрират тогава, когато мозъкът е в превъзбудено положение – като реакция на избран медикамент, при зараза или при висока температура у децата.

В покой или в придвижване?

Определящо е в каква обстановка се демонстрира треморът – по време на придвижване или неподвижен. Ако треперенето се отразява на фините придвижвания, индивидът се олюлява или походката му е извънредно разкрачена, би могло да става дума за увреждане на дребния мозък.

А когато треперенето се демонстрира и в положение на покой, треморът най-често се дължи на заболяването на Паркинсон. Доста по-чести обаче са деянията на така наречен есенциален тремор. Предполага се, че това неврологично двигателно нарушаване има унаследен темперамент. То се демонстрира най-често у хора на възраст сред 20 и 60 години и последователно се утежнява с напредването на възрастта.

Диагностика и предварителна защита

За превъзмогването на спазмите от време на време е задоволително да се създадат отпускащи извършения, защото стресът или напрежението усилва тремора. Добре е също да се заобикалят алкохолът и кафето. Ако обаче става дума за мъчителна форма на тремор, той би могъл да бъде предвестител или признак за някое по-сериозно заболяване.

Яснота могат да внесат другите способи на здравна диагностика като ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография или електроенцефалограма (ЕЕГ) /DW.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР