На някои участъци от фронта край Бахмут руските сили не

...
На някои участъци от фронта край Бахмут руските сили не
Коментари Харесай

Няма да оставим нито едно парче от нашата земя. Украйна съобщи, че изтласква руски сили край Бахмут

На някои сектори от фронта край Бахмут съветските сили не са съумели да устоят на натиска на украинските и са отстъпи на разстояние до 2 км, заяви командирът на сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски в Телеграм в сряда вечер.

" Благодарение на добре премислената защита в посока Бахмут получаваме резултатите от ефикасните дейности на нашите елементи. Включително организираме ефикасни контраатаки ", написа още той.

Това е първото известие за сериозен триумф на украинските сили край градчето в Донецка облат, което Русия се пробва да превземе от месеци несполучливо.

" Именно способеното осъществяване на отбранителната интервенция изтощи подготвените сили на " Вагнер " и ги принуди да бъдат сменени в избрани посоки от по-слабо готови елементи на постоянните съветски войски, които бяха разрушени ", заяви още Сирски.

Той добави, че " борбата за Бахмут продължава ".

Междувременно Андрий Билецки , създател на украинския батальон " Азов ", заяви също в Телеграм, че две роти от съветска бригада са били " изцяло унищожени " при интервенцията.

„ Разузнаването на бригадата беше прекратено, забележителен брой бронирани машини бяха пленени и доста военнопленници бяха хванати “, сподели той, добавяйки, че силите на частната наемническа група „ Вагнер “ са претърпели „ тежки загуби “.

В резултат на интервенцията са освободени повече от 7 кв. км от територията, добави той. За отстъплението на 72-ра мотострелкова бригада заяви и персонално водачът на " Вагнер " Евгений Пригожин на 9 май, когато сподели, че съветските сили са избягали от Бахмут, сподели той. Той също по този начин сподели, че е изгубил към 500 свои бойци в борбата.

В ново изказване на 10 май Пригожин сподели, че се притеснява, че неговите бойци може да бъдат обградена край Бахмут, поради " пукнатини и раздробяване " по фланговете.

" С оглед на неналичието на муниции " месомелачката " в този момент заплашва да се обърне в противоположната посока ", написа той в Телеграм и още веднъж упрекна съветското военно управление, че не получава задоволително оръжие.

Все отново той не извърши заканата си от преди няколко дни, че на 10 май ще изтегли бойците си от региона на Бахмут.

Късно същия ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че по този начин наречената " специфична военна интервенция " на Русия против Украйна е " доста сложна ", само че избрани цели са реализирани. По думите му Русия съумява да нанесе " съществени вреди на военната машина на Украйна и това ще продължи ", цитира го съветската държавна организация ТАСС.

" Ние не водим война. Да водиш война - това е напълно друго, това е цялостно заличаване на инфраструктурата, това е цялостно заличаване на градовете. Ние не вършим това. Ние се опитваме да резервираме инфраструктурата и се опитваме да резервираме човешкия живот ", сподели още Песков, макар хилядите убити украинци и разрушените градове от началото на войната.

В същото време, в постоянното си късно послание, украинският президент Володимир Зеленски сподели:

" Нека не забравяме нито за момент, че всеки ден от наличието на окупатора на нашата земя е прелъщение за него да си мисли, че ще успее. Той няма да успее! ".

По думите му би трябвало да бъде върната свободата и сигурността " на цялата украинска земя, на цялата европейска земя ".

" Ние ще го създадем! Няма да оставим нито едно парче от нашата земя на врага - тиранията няма да цари на никое място ", добави той.

И благодари на всички страни-партньори, които оказват помощ на Украйна да усили силата си и да направи защитата още по-активна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР