На някои нашенски политици май им замириса на избори и

...
На някои нашенски политици май им замириса на избори и
Коментари Харесай

Раздвижване вляво – Манолова стяга социална партия

На някои нашенски политици май им замириса на избори и бързат да се нареждат в по-предните редици. Че това държавно управление няма да изкара цялостен четиригодишен мандат е повече от ясно. Но към този момент не е несъмнено, че ще успее да добута и до локалния избор през 2023 година. От друга страна социологическите изследвания демонстрират, че българите не желаят и да чуят за гласоподаване в този момент, след миналогодишния маратон. Каквото и да ни чака обаче една амбициозна политическа хала стартира да се готви за предварителни избори.

Бившото алено острие Мая Манолова започва собствен партиен план, събирайки на 4 април предприемчив комитет от над 100 души. На 1 май ще се състои и формалното основаване на новата обществена - съгласно поръчките на самата Манолова - политическа партия, наречена „ Изправи се България ”. Основа или ядро на групировката ще е гражданската платформа „ Изправи се.БГ ”.                                         .

До 2015 година Манолова

беше едно от ярките лица на Българска социалистическа партия.

Двете с Корнелия Нинова тровеха живота на премиера Бойко Борисов, когато благоволеше да се появи на парламентарен надзор. Манолова беше и зам.-председател на 42-то Народно заседание, а ръководената от нея комисия създаде нов Изборен кодекс.

" Русата хала ", както я назоваха, беше подготвена да се кандидатира и за водач на социалистите, само че в последна сметка избра да избегне борбата с не по-малко амбициозната, напориста и борбена Нинова. Същата година Манолова се кандидатира за народен омбудсман и беше определена от Народното събрание в огромна степен с гласовете на депутатите на ГЕРБ, които преобладаваха тогавашния парламент. Поради това по-късно беше подозирана в сделки с Борисов, без значение от тежките рецензии към него и ръководството му.

Както се споделя обаче, шило в торба не стои и през 2019-та Манолова изостави поста си, с цел да се втурне в конкуренцията за кметския стол в София. Тя беше издигната от необятен предприемчив комитет, който по-късно прерасна в гражданската платформа " Изправи се.БГ ". БСП-София също застана зад нея, което й обезпечи поддръжката на левите гласоподаватели. Въпреки това

Манолова изгуби надпреварата.

Тогава множеството наблюдаващи бяха сигурни, че тя ще сътвори своя партия, единствено че Манолова основа гражданско съдружие, което през лятото на 2020 година интензивно се включи в избухналите антиправителствени митинги.Това се оказа печеливш ход и на идната година с обединението " Изправи се.БГ! Мутри вън! " (по-късно преименувана на " Изправи се.БГ! Ние идваме " ), в която се вля така наречен Отровно трио, обединенията на Татяна Дончева и на Мария Капон, Мая Манолова още веднъж стана народен представител в 45-ия и 46-ия парламент. Животът им се оказа прекомерно къс, само че при все че ръководената от нея комисия по проверка на ръководствата на ГЕРБ, съумя да изкара на бял свят редица злоупотреби и престъпления.

Така или другояче на изборите през ноември обединението й не съумя да мине прага за влизане в Народното събрание и се разпадна. Една от обединенията, които влизаха в състава й – партия „ Волт ”, се включи в „ Продължаваме промяната ” на Кирил Петков и Асен Василев. А Манолова, която първоначално беше благосклонно настроена към тях и държавното управление им, последователно стартира да става

все по-остро сериозна към новите ръководещи .

Особено към някогашната си съпартийка Корнелия Нинова и водената от нея обществена политика. Нещо повече, тя влага съвсем същата пристрастеност и примамка, с която се нахвърляше преди време върху Борисов.

Всъщност Мая Манолова поставя огромни старания да нарежда новата си партия точно в обществената ниша и да се съобщи като обществена опция на сегашната власт. Бившата социалистка разгласи, че гражданската й платформа до момента е предложила решения в отбрана на елементарните хора и е време да прерасне в политически индивид, който да осъществя тези решения. По думите й година след първите избори, които отстраниха ГЕРБ от ръководството, моделът „ Борисов ” се е запазил и се възпроизвежда от новите управници, които са се отказали от промени. Така се създавала опция за реванш на тези, против които хората викаха „ Мутри, вън! ”.

По думите й поради неизпълнението на обещанията да бъде разграден моделът, кабинетът да ни преведе през рецесиите, да се покачат приходите, да се върне възприятието за правдивост посредством промяна на правосъдната система., държавното управление действително подмени вота на хората. " Заради големите очаквания разочарованието на българските жители е голямо. Управляващите предадоха своите гласоподаватели, партията на Нинова съобщи пенсионерите, за които твърдеше, че се грижи “, разгласи Манолова макар че от началото на мандата им са минали по-малко от четири месеца,и още от първия ден им се стовариха куп непредвидени рецесии, които малко или доста поизместиха на назад във времето първичните планове на съдружните сътрудници.

По мотив на настоящия си политически план Манолова посочи, че има потребност от партия, която да сложи в центъра на своята работа

обществената политика и поддръжката за хората,

" която да се занимава със обществените проблеми на българите – приходи, работа, данъчна система в поддръжка на нискодоходните групи, поддръжка за дребните аграрни производители “.

Лидерът на „ Изправи се България ” счита, че групировката на Нинова не е изпълнила нищо от своя проект за първите 100 дни: нито има необлагаем най-малко за работните заплати, нито има преизчисление на пенсиите, нито има поддръжка за фамилиите с деца... Според нея остава усещане, че Българска социалистическа партия се интересува единствено от личното си оцеляване и устройването на доближени фрагменти на председателката по високите етажи на властта.

В последна сметка е реалност, че има ниша за обществена партия в българската политика, само че

въпросът е какво ще предложи тя.

Ако предложи нова съвременна, ефикасна обществена политика – добре. Но в случай че ще пробутва още веднъж остарели хрумвания, дъвкани и предъвквани през годините – няма смисъл. А и дали тъкмо Мая Манолова е подобаващият водач на едно такова формирование? Тя не е неоспорим престиж, с цел да успее да притегли хора с имена и тежест в обществото. Очевидно стремежът й е нейният  политическият план да стане допустим кей както за съперници на ГЕРБ, по този начин и за разочаровани от „ Продължаваме промяната ”, а също и за недоволни от Нинова членове на Българска социалистическа партия и симпатизанти.

Разбира се, всичко е доста условно, защото броят гласоподаватели е константна големина и на избори гласоподавателите единствено се преразпределят. Затова новите партии у нас или засмукват като прахосмукачка електорат от останалите обединения - както беше при Национална движение „Симеон Втори", ГЕРБ и Политическа партия, или остават зад парламентарния ръб с някакъв мижав резултат.

Да не забравяме, че и ексвоенният министър Стефан Янев направи поръчка за собствен политически план, който също ще се цели в лявото (социалното) и в патриотично-националистическото пространство. А това значи, че е подготвен да дръпне по едно и също време черджетата и отдолу под краката на Нинова и Манолова, и отдолу под нозете на " Възраждане ” и остатъците от „ Атака ”, Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР