На нова измамна схема могат да станат жертва хората, които

...
На нова измамна схема могат да станат жертва хората, които
Коментари Харесай

Лъсна нов начин да ни точат банковата карта, пазете тези числа! ВИДЕО

На нова лъжлива скица могат да станат жертва хората, които разгласяват разгласи в онлайн платформи за продажба на персонални движимости. За това предизвести основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова пред БНР.

Тя изясни, че откакто сте пуснали обявата си в интернет и сте оставили телефона си за противоположна връзка, измамниците взимат номера ви и ви пишат по Viber в ролята на клиент.

Те непосредствено ви осведомят, че желаят да закупят стоката, без да се интересуват от детайлности нито за нея, нито за изискванията на договорката. Скоро по-късно получавате и известие сякаш от известна куриерска работа, че продуктът е заплатен онлайн и би трябвало да последвате посочена от тях връзка, с цел да си вземете парите от покупката.

Ако кликнете върху връзката, попадате на платформа и там ще изискат да въведете номера на банковата си карта и кода за сигурност CVV. Този код се употребява за преводи без показване на карта при покупки по телефона или онлайн и дава на търговците в допълнение доказателство, че картата е употребена от нейния действителен собственик. Ако попълните този код, вие на процедура давате достъп на отсрещния до вашите средства.

В случай че посочите номера на картата си и CVV кода, идната стъпка от настоящата лъжлива скица е да ви попитат какви са наличните средства в банковата ви сметка. Вероятно по този начин ще схванат какъв брой пари могат да изтеглят.

Решите ли да прекратите процеса по събирането на тези данни и да настоявате заплащането да се извърши персонално или посредством натрапен платеж, измамниците още веднъж са с един ход напред. Тогава ползват метода на притискането – споделят ви, че парите към този момент са преведени и договорката е осъществена, като ви внушават, че няма вид за връщане обратно.

От „ Ние, потребителите “ са се свързали с куриерската работа, от чието име се изпращат известията за приемането на парите от фиктивните покупки – от там са удостоверили, че се касае за фишинг офанзива и са подали информация към ГДБОП.

От „ Ние, потребителите “ дават няколко потребни съвета: Никога не следвайте връзки, за които не знаете накъде водят, даже да наподобява, че са изпратени от благонадежден източник;

Ако получите сходно известие, свържете се с цитираната компания посредством формалните координати за връзка и поискайте удостоверение, че е изпратено от там; При подозрение за машинация, направете екранни фотоси на наличието и възможни извършени диалози и неотложно уведомете компанията и ГДБОП.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР