На нощното небе тази вечер ще изгрее рядък троен спектакъл.

...
На нощното небе тази вечер ще изгрее рядък троен спектакъл.
Коментари Харесай

Троен лунен спектакъл тази нощ

На нощното небе довечера ще изгрее необичаен троен театър. Суперлуна, синя луна и цялостно лунно затъмнение ще се случват дружно, а явлението не е следено над 150 години. Рядкото застъпване е наречено “Супер синя кървава Луна ”.

Пълната луна се назовава Суперлуна, когато се намира на по-малко от 364 хиляди километра от Земята. Синя луна е второто пълнолуние в границите на един календарен месец, както се случи през този януари. Съвпадащото с него цялостно лунно затъмнение ще придаде на естествения сателит на Земята червеникав нюанс, поради който Луната се назовава кървава.

Застъпването на явленията ще даде опция на учените да следят какво се случва на повърхността, когато Луната се охлажда бързо. Това ще им помогне да проучат по-добре характерностите на лунния реголит – пласт от почва и скален материал, покриващ твърди скали, и по какъв начин той се трансформира с течение на времето.

“По време на лунно затъмнение температурните съмнения са толкоз трагични, че за няколко часа повърхността на естествения ни сателит се трансформира от фурна във фризер ”, изясняват експерти от Центъра за галактически полети “Годард ” в Грийнбелт, Мериленд. Лунният театър ще може да се следи цялостно в елементи от Северна Америка, Азия, Близкия Изток, Русия и Австралия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР