На Никулден бургаските музеи ще посрещат посетители с вход свободен,

...
На Никулден бургаските музеи ще посрещат посетители с вход свободен,
Коментари Харесай

Музеите в Бургас с вход свободен за Никулден

На Никулден бургаските музеи ще посрещат гости с вход свободен, научи Moreto.net

Ето какво можете да разгледате в тях:

* В Етнографския музей на ул. " Славянска " № 69 бургазлии и гостите на града ще могат да прегледат забавната галерия с австрийски коледни играчки “Как честват Коледа в Австрия ”. Непоказваните до момента в България експонати са от сбирките на Музея „ Тиха нощ “ в Pflegerschlössl Stille Nacht Museum im Pflegerschlössl и Къщата-музей „ Waggerl “ Kulturverein Blaues Fenster – от 09:00 до 15:00 часа.

* В Историческия музей посетителите ще имат опция да видят бронзово копие на посмъртната маска на родения в Бургас артист Апостол Карамитев. Инициативата да бъде основана бронзова отливка на маската е подета през 2022 година от оператора Христо Димитров – Хиндо и режисьора Слави Георгиев, във връзка 100-годишнината от рождението на именития бургазлия, която отбелязахме на 17 октомври тази година. Начинанието получава поддръжка от страна на зам.-кмета по културата Диана Саватева, в резултат на което скулпторът Никола Станчев създава отливката. Според желанието на основателите, копието на посмъртната маска е дарено на Бургаският музей, а гипсовият оригинал продължава да се съхранява в държавна такса " Адриана Будевска " – от 09:00 до 15:00 часа.

* В Археологическия и Природонаучния музей Ви чакат непрекъснатите експозиции – от 09:00 до 15:00 часа.

Ще бъде спазена и дългогодишната традиция по освещаване на Никулденската софра. Това ще се случи от 11:00 часа в градинката до Часовника, където по традиция кметът на града ще разчупи никулденския самун.

Бургас ще посрещне идните празници с най-впечатляващата елха в България. Светлините на коледното дърво, ще бъдат запалени по традиция на празника на морския град Никулден. Тогава ще грейнат и лампичките от празничната декорация по улиците на града.

Стилизираното дърво е високо 18 метра. То ще е окичено с 9000 лампички, които ще светят в разнообразни цветове. Всяка една от тях може да бъде ръководена независимо и по този метод елхата ще сменя своето лъчение непрестанно.

Всяка вечер по време на празничния месец декември бургаската коледна елха ще е в центъра на светлинно шоу, което съчетава музика и светлинни резултати. С помощта на автоматизираното ръководство на всяка от лампичките елхата ще се трансформира в светещ екран, върху който ще оживяват разнообразни картини. Подобна арт коледна апаратура се прави за първи път в България, изясняват създателите на плана.

Освен новата визия на елхата, тази година по-различна ще бъде коледната декорация по основните улици и пешеходните зони на Бургас. Стълбовете по ул. „ Александровска “ ще бъдат окичени със светещи венци. Гирляндите ще светят в разнообразни нюанси на бялото, а Компасът ще бъде огряван от разноцветни лампички.

Запалването на светлините на коледната елха и празничната декорация в Бургас ще стана на Никулден по време на огромния концерт на площад „ Тройката “, който стартира в 17:30 часа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР