На необикновен природен феномен са станали свидетели почиващите и живеещите

...
На необикновен природен феномен са станали свидетели почиващите и живеещите
Коментари Харесай

Мистерия! Морето край Китай засия в ярка синя светлина

На невероятен естествен феномен са станали очевидци почиващите и живеещите в региона на китайската провинция Фудзиен. Морето по тези крайбрежия засия в ярка синя светлина.

Феноменът е прочут още като сини сълзи и може да се следи вечер сред 21 и 22 часа.

Зрелищната панорама е дело на необичаен тип водорасли, наричани морска искра. Те основават синя светлина при мощно неспокойствие на морето. Колкото по-големи са вълните на морето, толкоз по-ярка е синята светлина.

Посетителите на плажовете край Фудзиен споделят, че явлението е можело да се следи всяка вечер сред 30 юли и 4 август. В този интервал отчетите показват и че цъфтежът на водораслите морска искра е бил най-силен.

Флуоресцентната синя светлина е привлякла с изключение на туристи и доста фотографи, и публицисти, които са се стекли към Източнокитайско море, с цел да снимат невероятния феномен.

Заради придвижването на водата обаче светлината е почнала да избледнява, а най-после е изчезнала изцяло.

 Морска искра

Първите очевидци на явлението са се паникьосали, тъй като помислили, че водата е нечиста. Малко по-късно обаче се оказало, че водорасли са виновниците за странния цвят на морето.

Noctiluca или морска искра са едноклетъчни организми, които се хранят с планктон. Подобно на други организми от своя тип, те се развъждат като усилват азота и фосфора в състава си.

Името си водораслите получават от окраските, които придават на морската вода, когато цъфтят. Те са стръв за хиляди фотографи, които желаят да улавят естествената им светлина за фотография.

Явлението в Източнокитайско море не е първото записано за китайското крайбрежие. Подобни явления въпреки и рядко могат да се видят край морето в Южен и Източен Китай.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР