На необичайно напрегната Среща на върха в Лондон, лидерите на

...
На необичайно напрегната Среща на върха в Лондон, лидерите на
Коментари Харесай

НАТО даде началото на нова инициатива за готовност на силите на Алианса

На извънредно напрегната Среща на върха в Лондон, водачите на държавите-членки на НАТО препотвърдиха уговорката си към член 5-и от Договора за НАТО. Северноатлантическият съвет одобри Плановете за отбрана на Полша и Прибалтийските републики, както и даде началото на нова Инициатива за нараснала подготвеност на силите на Алианса. Решенията идват на фона на остри разногласия сред съдружниците - кой какъв брой пари дава за защита.

С повече детайлности от Лондон - Александър Марков

Един за всички, всички за един - към този основополагащ принцип на член Пети от Вашингтонския контракт препотвърдиха уговорката си през днешния ден водачите на страните-членки.

Това значи - офанзива против един е офанзива против всички. В отговор на рецензиите на президента Доналд Тръмп - водачите препотвърдиха уговорката си да усилват разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт.

Въпреки турските заплати, водачите одобриха Плановете за отбрана на Прибалтийските републики и Полша.

29-те дадоха началото и на Инициативата за подготвеност на НАТО: в период от 30 дни Алиансът да може да събере и разположи, в която и да е точка по света 30 боеспособни батальона, 30 ескадрили и 30 военноморски кораба за потребностите на груповата сигурност.

Приповдигнатият звук на генералния секретар Йенс Столтенберт след съвещанието на Северноатлантическият съвет, обаче, не изтри горчивината от острите разногласия през последните дни сред съдружниците.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: Всички съдружници през днешния ден се съгласиха и препотвърдиха уговорката си към член 5-и. Това е непреклонен ангажимент. Основната цел на НАТО е да резервира мира, не да водим, а да предотвратяваме войни. Докато всички евентуални врагове са уверени, че ние се придържаме към този ангажимент, никой не би ни атакувал.Борис Джонсън, министър председател на Англия: Докато сме дружно, никой не може да ни победи и затова никой няма да стартира война с нас. Този главен принцип е залегнал в член 5-и на Северноатлантическия контракт: Ако някой от нас е нападнат, всички ще го отбраняват. Това е мотото: Един за всички, всички за един. Но историята демонстрира, че мирът не може да се смята за даденост.  Среща на върха на НАТО: Напрежение измежду съдружниците Среща на върха на НАТО: Напрежение измежду съдружниците
Лидерите на 29-те страни-членки на НАТО заседават през днешния ден на Среща на върха край Лондон. Сред все по-очевидни несъгласия и различия, държавните ръко...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР