На 5 май се отбелязва Световния ден на пулмоналната хипертония,

...
На 5 май се отбелязва Световния ден на пулмоналната хипертония,
Коментари Харесай

Кампанията Дари дъх помага на болни от пулмонална хипертония

На 5 май се отбелязва Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още заболяването на сините устни. Кампанията „ ДАРИ ДЪХ” планува разнообразни здания в осемте най-големи града на България да бъдат осветени в синьо в часовете от 20:00 до 23:00 часа на 5 май, с което се цели да се притегли вниманието на обществеността към това съществено социалнозначимо заболяване. Екомузеят в Русе ще засияе в синьо, съпричастен към самодейността.
Целта на акцията " ДАРИ ДЪХ " е да притегли вниманието върху проблемите на хората, живеещи с пулмонална хипертония ( " невидимата болест " или " заболяването на сините устни " ). С тежката диагноза се живее мъчно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е определящо.
" Невидимата болест те трансформира в подвластен от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото придвижване. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва голямо тестване. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на болестта се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към тъй наречените състрадателно лекуване, защото за тях към момента няма медикаменти, регистрирани у нас. Единственият късмет за пациентите в терминален етап на болестта е двустранна белодробна трансплантация, която все още не се прави в България ", споделя Наталия Маева, ръководител на съдружие " Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ".
Световният ден на пулмоналната хипертония се отбелязва от 2012 година През 2019 година ще се включат над 80 национални асоциации. В интернационален проект основатели на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. В България за седма поредна година съдружие „ Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от международната кампания
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР