На 26 октомври честваме Димитровден и според поверията трапезата трябва

...
На 26 октомври честваме Димитровден и според поверията трапезата трябва
Коментари Харесай

Какво трябва да има на трапезата на Димитровден според обичаите

На 26 октомври честваме Димитровден и съгласно поверията трапезата би трябвало да е отрупана с месо.

Според поверията на този ден би трябвало да се следи дали Луната е цялостна и в случай че е по този начин, се има вяра, че идната година кошерите ще са цялостни с мед, а кошарите с агнета.

От този ден съгласно поверията стартира зимата, а съгласно някои вярвания свети Димитър се свързва с мъртвите и през днешния ден се организира една от годишните задушници, на която се раздава варено жито и питки.

В предишното на Димитровден е приключвала селскостопанската работа и хората са сядали на богати трапези, където изобилства месото, с цел да бъде и идната година противоречива.

На празничната софра участва овнешко ядене, яхния от пилешко месо, печени ябълки и тиква. Ако в дома има именик, наложително би трябвало да му се подготви пълнено пиле.

 пълнено пиле храна вечеря iStock

Днес честват всички, които носят имената Димитър, Димитрина, Димка, Димо, Митра, Митьо, Димана, Димитра, Димитрана и техните производни.

На днешния празник се подготвя така наречен Димитровска пита с ябълки. За нея ще са ви нужни 1 кг брашно, кг и половина ябълки, 25 грама квас, 100 грама захар, 100 мл олио, 100 грама смлени орехи, 1 чаша и половина вода, кората от 1 лимон и щипка сол.

Първо маята се разтваря в малко вода и се омесва с брашното, солта, олиото и останалата част от водата, до момента в който се получи меко тесто. След като втаса, тестото се разделя на 3 елементи и от тях се разточват 3 обособени кори. След това настъргваме ябълките, прибавяме към тях захарта, лимоновата кора и ореховите ядки. Ако ябълките са прекомерно сочни и пусната доста вода, може да добавите и галета.

В намазнена тава стартират да се слага едната тестена кора, а върху нея – от ябълковата примес. Това се повтаря, а най-после се похлупва с третата кора. Пече се на умерена фурна до зачервяване. По предпочитание питата с ябълки може да се поръси с пудра захар и да се сервира студена.

 пита питка храна Istock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР