На 21 август почитаме смела християнка и нейните деца. Почитаме

...
На 21 август почитаме смела християнка и нейните деца. Почитаме
Коментари Харесай

Любими имена черпят днес, почитаме смела християнка

На 21 август почитаме смела християнка и нейните деца. Почитаме паметта на българин с приноси за развиване на българската история и неговия страдалчески героизъм. Честит Имен Ден!
Света Васа била брачна половинка на идолски сановник. Тя изповядвала скрито християнската религия. По този метод възпитала и своите деца Феогний, Агапия и Пист. Те били християни и вярвали в Христос.

По време на гоненията на християните при император Максимиан, Света Васа била хваната. Предадена от личния й мъж, тя била съдена и наказана на гибел. Нейните деца също били наказани и приели мъченическата гибел.

Те били грубо изтезавани. След като не се отрекли от Христа, били обезглавени пред очите на тяхната майка. След тях била подложена на изтезания и Света Васа.

Приела мъченическа гибел, откакто била посечена с меч на остров Алон в Мраморно море. В Халкидон била издигната черква на нейното име.

Имен ден честват Васа и Васо.

Не е имен ден, само че на 21 август почитаме паметта на Свети Симеон Самоковски.

Свети Симеон Самоковски е значима историческа персона, приела мъченичеството.

Свети свещеномъченик Симеон (Стефан) Самоковски и Софийски е един от 9-те софийските светци.

Той е настойник на Самоков.

За първи път неговият облик е рисуван на стенна живопис през 70-те години на 19 век от самоковския зограф Никола Образописов.

Датата на раждане не е известна, само че рожденото му име е Симеон Попович.

На 28 август 1734 година Свети Симеон Самоковски е ръкоположен за Самоковски митрополит.

В Самоков служил в Бельова черква, само че обслужвал и град Дупница.

По време на Руско – Австро – турската война (1735-1739) Свети Симеон Самоковски застава отпред на Въстанието на архиереите в Софийско и Самоковско.

Това е скрит план против османската власт.

В него са забъркани висши духовници като сръбско-българския Ипекски патриарх Арсений ІV. Център на заверата е манастирът “Св. Спас” над софийското с. Долни Лозен в Лозенската планина. Турците научават за съзаклятието.

В края на юли и при започване на август 1737 година са избити 350 софийски жители, монаси, свещеници и хора от близките села. Това става след заповед от Али паша Кюпрюлюоглу, който командвал турските войски на австрийският фронт.

Тези жертви са превантивна мярка против нови заприказва. На 20 юли същата година домът на митрополит Симеон Самоковски е атакуван и ограбен от турците.

Владиката е окован във вериги и е затворен в тъмницата. В продължение на 23 дни е свиреп малтретиран. На 18 август е откаран в София. Той изглеждал отчайващо. Косата и брадата му били изтръгнати. Цялото му тяло било в рани и в кръв. Окован във вериги и с топузи на краката.

В София е хвърлен в турските казарми. Там след години прекарал последните си дни Левски.

Още 3 дни турците правели опити да го потурчат. Но Свети Симеон Самоковски изрично отказал. Той бил упрекнат, че е лидер и основен уредник на заверата (заговора) против султана.

Заповедта на Али паша е безапелационна – гибел посредством обесване. На 21 август 1737 година бесилото е издигнато зад църквата Света София. Там на 18 февруари 1873 година е обесен и Васил Левски.

Когато окачили живия Свети Симеон Самоковски, бесилото се счупило. След това въжето на примката се скъсало. Турците не се отказали и го качили на бесилката за трети път. Тогава към този момент съумяват да го обесят. Мъртвото тяло висяло 3 дни. Въжето още веднъж се скъсало.

От боязън да не възвеличаят мъртвия митрополит, Али паша издава заповед тялото да не бъде погребвано в София. Свети Симеон Самоковски е заровен в Самоков, във Бельовата черква.

През 1994 година археологът Веселин Хаджиангелов намира в притвора на същата черква гроб. В него имало кости, златоткани архиерейски одежди, митрополитски скиптър и евангелие. В Рилския манастир е открита записка.

Тя е написана собственоръчно от Свети Симеон Самоковски. Надписът е на верен български език с хубав почерк. Свети Симеон написал по кое време и за какво е посетил Рилския манастир. През 2000 година Свети Симеон Самоковски е канонизиран за светец – страдалец за вярата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР