На най-високо ниво в ЕС беше постигнато споразумение за квота

...
На най-високо ниво в ЕС беше постигнато споразумение за квота
Коментари Харесай

ЕС прие квота от минимум 40% жени в бордовете на компаниите

На най-високо равнище в Европейски Съюз беше реализирано съглашение за квота от най-малко 40% дами в корпоративните бордове. Това е част от тактиката на Европейската комисия за полово тъждество, що се отнася до препоръките на шефовете на фирмите в страните членки.

Европейски Съюз оповестява, че в някои страни от блока към този момент 30% от бордовете на фирмите са формирани от дами. По-малко от 10% от препоръките на шефовете обаче имат ръководител или изпълнителен шеф жена.

До 2021 година дамите са представлявали 45% от мениджърските позиции в Европейска комисия, а до 2024 година проектът е те да се усилят до 50 на 100.

Стратегията беше оповестена още през 2020 и сегашният ѝ интервал продължава до 2025 година Въпреки че неравенството към момента съществува, през последните десетилетия Европейски Съюз е постигнал забележителен прогрес. Това е резултат от законодателство за равно отнасяне, консолидиране на правилото на равнопоставеност на половете във всички други политики и характерни ограничения за възстановяване на ситуацията на дамите.

Обнадеждаващи трендове са по-големият брой дами на пазара на труда и напредъкът им в обезпечаването на по-добро обучение и образование. „ Въпреки това разликите сред половете не престават да съществуват и на пазара на труда дамите към момента са свръхпредставени в по-нископлатените браншове и незадоволително показани на позиции, свързани с вземането на решения “, считат от Европейска комисия.

Стратегията на Европейски Съюз за тъждество сред половете извършва уговорката на Комисията на Урсула фон дер Лайен за създаване на Съюз на равенството. Стратегията показва политическите цели и дейности за реализиране на забележителен прогрес до 2025 година към Европа с равнопоставени полове. „ Целта е Съюз, в който дамите и мъжете, девойките и момчетата, в цялото им разнообразие, са свободни да следват определения от тях път в живота, имат равни благоприятни условия да се развиват и могат равноправно да вземат участие в нашето европейско общество и да го управляват “, написа в документа на Европейска комисия.

Основните цели на тактиката са преустановяване на насилието, учредено на пола, превъзмогване на стандартите, свързани с пола, превъзмогване на разликите сред половете на пазара на труда, реализиране на равно присъединяване в разнообразни браншове на стопанската система. Сред тях е още пеодоляване на разликите в заплащането и пенсиите на мъжете и дамите, унищожаване на разликите в грижите за децата и реализиране на баланс сред половете при вземането на решения и в политиката.

Макар че тактиката е ориентирана към дейности в границите на Европейски Съюз, тя е съгласувана с външната политика на блока във връзка с равенството сред половете и овластяването на дамите.

Чрез новото предложение за Директива за битка с насилието над дами и домашното принуждение в целия Европейски Съюз, оповестено на 8 март тази година, Европейската комисия се стреми да вкара целенасочени минимални правила по отношение на правата на тази група жертви на закононарушения и да криминализира формите на принуждение над дами и на кибер насилието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР