На най-голямата сатурнианска луна - Титан, бушуват гигантски пясъчни бури,

...
На най-голямата сатурнианска луна - Титан, бушуват гигантски пясъчни бури,
Коментари Харесай

Откритие: На Титан бушуват гигантски прашни бури

На най-голямата сатурнианска луна - Титан, бушуват великански пясъчни стихии , заяви американската галактическа организация NASA.

Откритието, направено въз основа да масивите от данни, изпратени от галактическия уред " Касини ", е оповестено в Nature Geoscience. Информацията, завещана от " Касини ", е толкоз обемна, че на учените ще бъдат нужни десетилетия, с цел да я проучат.

Титан е едвам третото галактическо тяло в Слънчевата система , на което се откриват пясъчни стихии, след Земята и Марс. Последните наблюдения разрешават на учените да схванат по-добре динамичната сатурнианската луна.

" Титан е доста дейна луна " - отбулязва астрономът Себастиан Родригес от парижкия университет " Дидро ", който е водещият създател в обявата.

" Вече знаем за геологията на спътника и екзотичния цикъл на въглеводородите. Сега можем да прибавим още една прилика със Земята и Марс: деен цикъл на прашните стихии , при който органически прахуляк се издига от огромни полета от дюни към екватора на Титан " - разяснява откривателят.

 Сбогом, Касини! Беше необикновено премеждие...
Сбогом, Касини! Беше необикновено премеждие...

Учените изпратиха с овации своето създание...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР