На настоящия етап няма нормативна регламентация, с която диагностично лечебните

...
На настоящия етап няма нормативна регламентация, с която диагностично лечебните
Коментари Харесай

Ананиев: Няма нормативна възможност медикаментите за редки заболявания да минават по отделен ред

" На сегашния стадий няма нормативна наредба, с която диагностично лечебните действия и обезпечаването на лекарствени артикули за пациенти с редки болести да бъдат осъществени по обособен ред от тези на останалите болести “, съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на парламентарен надзор.
За 2018 година НЗОК ще заплати над 114 млн. лева за лекуването на 6113 пациенти с редки болести, обясни той във връзка със тактиката за лекуване на редките болести.
" През последните години редките заболявания се утвърдиха като предпочитана област на опазването на здравето на страната ни. В края на 2018 година в листата са включени общо 135 болести. В началото на 2019 година в него са добавени болесттите спинална и мускулна недоразвитост вид 1,2 и 3, с което общият брой на редките болести по листата стана 138 ", сподели Ананиев.
Той уточни, че с това диагностично лечебните процедури и лекарствени артикули за пациенти с редки болести са в обсега на наложителното здравно обезпечаване.
За обезпечаване на здравното обслужване на тези пациенти в наредбите на Министерството на образованието са включени действия както по ранна диагностика, по този начин и за лекуване и наблюдаване на пациенти с редки болести според от типа на болестта, хода на неговото протичане и потребностите на пациентите.
" Към сегашния миг в листата на болесттите за домашно лекуване са включени 73 редки болести, като НЗОК заплаща лечението за тях. През последните 5 години заплатената от НЗОК сума за редки болести се е удвоила ", изясни Ананиев и уточни, че огромна част от тези медикаменти са новаторски и високотехнологични достижения в региона на фармацията и медицината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР