На нашата планета растат няколко трилиона дървета. Както в цялата

...
На нашата планета растат няколко трилиона дървета. Както в цялата
Коментари Харесай

Колко е високо най-високото дърво в света

На нашата планета порастват няколко трилиона дървета. Както в цялата природа, и измежду тях има огромно многообразие. Но измежду 60 хиляди растящи типове се откроява един, който се разграничава от останалите по своите размери. Този тип се назовава секвоя (Sequoia sempervirens) и е част от фамилията на кипарисите. Дърветата от този тип елементарно могат да доближат височина от 91 метра.

Най-високият представител на секвоите е открит през 2006 година от двама туристи и с височина от цели 115.7 метра.

Растителният колос, който е на към 700-800 година, се намира в народен парк Redwood в Калифорния и носи прякора Хиперион (Hyperion). За да си завоюва формалното название за най-високо дърво в света, секвоята е особено измерена от екип от учени от щатския университет Хумболт, управителен от Стив Силет.

View this post on Instagram
A post shared by HAM (@instantgravy) on Sep 1, 2015 at 12:35am PDT

Една от най-интересните детайлности за Хиперион е, че по върха му са открити пострадвания, които са типични следи от кълвачи. Необичайното в тази ситуация е, че за кълвачите постоянно се е считало, че не летят на такава огромна височина, тъй като по принцип не са доста положителни летци. Затова и множеството учени допускат, че секвоята е посещавана от кълвачите, до момента в който е била по-млада и ниска.
 Манчинеловото дърво, ябълката на гибелта, Карибите и най-опасното дърво на света
Ябълката на гибелта - най-опасното дърво на света

Ужасите, които може да аргументи на всеки доближил го

Някои от другите секвои с внушителни размери са Хелиос (Helios), която е съвсем незабележимо по-малка от Хиперион (Hyperion) със 114.1 метра височина, както и Икарус (Icarus) със своите 113.1 метра, и Даедалус (Daedalus) със 110.8 метра. Точните места на доста от тези колоси се пазят в загадка, с цел да ги предпазят от посещаване на доста туристи и възможен вандализъм.

View this post on Instagram
A post shared by Arborlogical Trees & Turf (@arborlogicalinc) on May 3, 2019 at 8:31am PDT

Секвоите нормално живеят от 500 до 700 години, макар че някои от тях са документирани, че са на повече от 2000 години.

View this post on Instagram
A post shared by @matthew_settle on Sep 14, 2014 at 9:28pm PDT

Според националната паркова работа на Redwood, огромната височина на тези дървета се дължи частично на удобните климатични условия в Калифорния, в това число меките целогодишни температури и изобилните годишни превалявания, пишат от Live Science.
 Нова Зеландия, остров Кембъл и кое е най-самотното дърво на света
Най-самотното дърво на света

100 години самота
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР