На нас ни се иска още утре да подменим сменим

...
На нас ни се иска още утре да подменим сменим
Коментари Харесай

Зам.-кмет: На нас ни се иска още утре да сменим печките на твърдо гориво в Смолян, но процесът е сложен

На нас ни се желае още на следващия ден да подменим сменим печките на твърдо гориво с такова, което е щадящо за околната среда, само че не става по този начин бързо. Трябва да бъдем почтени с жителите, да знаят те, че не раздаваме котли и климатици, съобщи зам.-кметът на Смолян Марин Захариев пред публицисти.
В общината всекидневно питали по кое време стартират да раздават новите уреди за промяна на горивната база откакто стана известно, че Смолян е утвърден за финансиране по ограниченията за възстановяване качеството на атмосферния въздух към Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС).
„ В интерес на истината община Смолян увеличи бюджета , който беше очакван първоначално - под 8 милиона лв.. В момента за Смолян е утвърдена сумата 9,6 млн. лв.. Отворена е програмата за кандидатстване безусловно от две седмици. Ежедневно хора ни търсят и питат: " Дават ли се климатици? ", сподели Захариев.
Той изясни, че е отворена програмата за кандидатстване на общините по ОПОС и не е пристигнало още време общината да раздава уреди. Около 3000 семейства ще могат да се възползват от опцията да сменят типа гориво, с което се отопляват през зимата, с цел да не се замърсява в такава степен въздухът.
Смолян е един от градовете в България с изключително чести превишения на нормите за фини прахови частици през зимата, защото е в долина, а над 90% от семействата се отопляват на дърва.
„ Ние сме поели уговорката да аплайваме още януари или февруари месец. Имаме уверението на програмата, че тези, които аплайват преди май месец, ще стартират и по-рано осъществяване “, добави той.
Процедурата обаче е разграничена на два стадия. Първият е предварителен и той включва изследване настройките на хората - кой какъв апарат желае за отопление - на газ, на електричество или на пелети, осъществяване на разяснителна акция, правене на разбори, оценки и и проучвания, пресмятане какъв брой цени за продуктите, които ще се купуват, подготовка на тръжна документи, правене на планово предложение.
Първият стадий приключва с процедура за доставка. Вторият стадий е самата доставка и монтаж на новите уреди.
„ Ние ще опитаме оптимално да ускорим процеса, тъй че през 2019-та да приключим първия стадий и вероятно да търгуваме отоплителните уреди. Трябва да сме почтени с жителите - всичко това би трябвало да се случи през 2020-та година. Ние ще опитаме в края на 2019-та да сме в доста напреднала фаза и да завършваме процедурата. Никой на никое място не раздава климатици, в януари месец започваме първи стадий, с цел да може оптимално бързо да пристъпим към същинската част “, акцентира Захариев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР