На над 400 хил. ученици от 1 до 7 клас

...
На над 400 хил. ученици от 1 до 7 клас
Коментари Харесай

На над 400 хил. ученици до 7 клас ще бъдат осигурени безплатни учебници

На над 400 хиляди възпитаници от 1 до 7 клас ще бъдат обезпечени безвъзмездни учебници. Това е една от ограниченията, заложени в проекта за деяние за 2019 година в осъществяване на Националната тактика за учене през целия живот за интервала 2014-2020 година, оповестява, оповестява " Нова телевизия ". Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е внесъ; за разглеждане в Министерски съвет план на решение на Министерски съвет за приемане на проекта.

Проектът на Плана за деяние за 2019 година е оповестен за публично разискване и в него са включени действия и задания, ориентирани към всички области на образованието, образованието и ученето, и обгръщат разнообразни стадии от развиването на личността: предучилищното обучение, общото учебно обучение, професионалното обучение и образованието, висшето обучение и ученето на възрастни.

Модернизиране и създаване на нови детски градини

В региона на предучилищното обучение дейностите ще бъдат ориентирани към модернизиране и създаване на материалната база на съществуващи детски градини или нови такива, както и към възстановяване на достъпа до качествени предучилищни просветителни действия за децата в неравностойно състояние. За задачата са обезпечени 11. 7 млн. лева Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и още 1.7 млн. лева по националното съфинансиране.

Подпомагане на възпитаници в риск от отпадане

В учебното обучение ще продължава да се ползва сложен метод за повишение на просветителните достижения и за понижаване каузи на прибързано напусналите учебно заведение. Над 120 хиляди възпитаници, които са в риск от отпадане от просветителната система, ще бъдат включени в редица действия, ориентирани към превъзмогване на усложненията в образованието и с пропуски при усвояването на образователното наличие. За задачата ще бъдат подготвени 5 хиляди педагогичен експерти. Документът планува за 7 хиляди възпитаници от началния и прогимназиалния стадий на главното обучение ще бъдат обезпечени благоприятни условия за потребление на музеите като просветителна среда.
На 445 502 възпитаници от първи до седми клас ще бъдат предоставени учебници/учебни комплекти за безплатно прилагане, за което страната е осигурила средства в размер на 20. 1 млн. лева През 2019 година ще бъде оказана цялостна поддръжка за присъединяване на учениците в национални и интернационалните състезания и изяви.

Продължава професионалното образование в работна среда

Основният фокус през 2019 година в региона на професионалното обучение и образование ще продължава да бъде професионалното образование в работна среда, в това число посредством организирането на стажове в предприятия по време и след довеждане докрай на образованието. Предвижда се 890 безработни лица, най-вече младежи, да бъдат включени в стажуване или чиракуване. Очаква се до края на 2020 година 18 655 безработни младежи до 29-годишна възраст със приключено приблизително или висше обучение да преминат през стажове за 6 месеца. В образование за придобиване на основни компетентности ще бъдат включени над 7.9 хиляди безработни, а в разнообразни образования, в това число за придобиване професионална подготовка до 2020 година, ще бъдат включени 39. 5 хиляди 500 стопански неактивни и безработни младежи.

Стимули във висшето обучение

През 2019 година финансирането на достъпа до висше обучение ще бъде обезпечено с обезпечаването на 2000 нови заема по Закона за кредитиране на студентите и докторантите в общ размер до 135 млн. лева Стимулирането на образованието във висшето обучение посредством даване на спомагателни стипендии се чака да обхване 1. 5 хиляди студенти, докторанти и специализанти от държавните висши учебни заведения и научните организации. Развитието на опциите за неофициално и независимо учене ще бъде насърчавано посредством присъединяване на повече от 200 младежи в действия за развиване на доброволчеството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР