На многочасов разпит е подложен някогашният доверен човек на банкера

...
На многочасов разпит е подложен някогашният доверен човек на банкера
Коментари Харесай

Свидетелят Бисер Лазов мечтаел с Цветан Василев

На многочасов разпит е подложен тогавашният приближен човек на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов. Той е разпитван за 40-ти път като очевидец по мегаделото " КТБ ", заяви БНР.

Лазов над 20 години е бил счетоводител на компанията на Цветан Василев. Двамата се разделили на 20 юни - денят, в който с решение на Българската национална банка (БНБ) затваря Корпоративна комерсиална банка.

По време на разпита Лазов назовава КТБ: " компанията " . С напускането си, някогашната дясна ръка на банкера Цветан Василев отива в прокуратурат. Той носи документи и обстоен роман за модела КТБ.

В началото на ревюто си Лазов изясни, че доста е уважавал Василев, че е споделял бизнес вижданията му, че е мечтал с него и се е учил от него, само че това било до раздялата им .

Лазов постъпил във компанията през 1998-а година. Той твърди, че е виждал по какъв начин всеки ден на адреса, на който се помещавала компанията на Василев са влизали коли с милиони . Дотогава - 20 юни 2014 година, отговорностите му са били да приготви счетоводната книга на тази компания, където се отразявало какви пари влизали и какви пари излизали.

Две години след него в КТБ влиза Цветан Василев - през 2000 година Новият шеф е поканен от 11-те притежатели на офшорни компании. Той декларира пред Лазов, че би трябвало да се търсят политически подкрепи, с цел да може да оцелее една дребна банка .

Иван Костов бе първото име на политик, упоменато от Лазов в правосъдната зала. По думите на очевидеца Костов се виждал с Цветан Василев. Костов е идвал в офиса му, а Василев е контактувал и с дъщерята на Иван Костов - Мина. Даже Лазов бил пращан на срещи с нея, с цел да уговарят общи парцели, които компанията е наемала .

Показанията на Бисер Лазов са основата на прокурорска теза против съдения задочно Цветан Василев , разказана в големия обвинителен акт, наименуван от създателите си: " Общ взор върху " Модела КТБ " ".

Страните в процеса спорят за достоверността на показанията на Лазов още от началото на делото.
 Несъстоятелността на КТБ още веднъж поражда юридически безпорядък
Несъстоятелността на КТБ още веднъж поражда юридически безпорядък

Върховен касационен съд отново желае тълкувания на проблеми по каузи на КТБ за прихващания

Според юристи Лазов нападна Цветан Василев, с цел да опази себе си от наказателна отговорност. От прокуратурата настояват, че хора на Василев се опитвали " да профилактират " Лазов, с цел да отдръпна показанията си.

Подсъдими за източването на над 2,5 милиарда лв. са общо 17 души. Основен обвинен е Цветан Василев, който от началото на следствието е в Сърбия. Защитават ги близо 40 упълномощени и аварийни юристи.

За първи път от началото на процеса Бисер Лазов дава обществени пояснения пред четирима прокурори, 18 юристи и подсъдимите, част от които са му някогашни сътрудници , напомни bTV.

На влизане в правосъдната зала изясни, че идва да каже истината за банкрута на банката. Той не отговори на въпроса за какво са се разделили с Цветан Василев, откакто дълго време се е грижил за компанията на банкера.

Припомняме, делото за банкрута на КТБ потегли всъщност на 9 май 2018 година Тогава Апелативният углавен съд одобри решението на Спецсъда, че няма учредения процесът да бъде преустановен и върнат на прокуратурата.

Преди това, на 14 февруари 2018 година стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му посредством управляващите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно свикан.

На 13 декември 2017 година делото не потегли поради неполучаване на отговор на правосъдната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. В началото на съвещанието тогава стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 години.

Обвинителният акт по делото за банкрута на КТБ е над 210 000 страници и беше импортиран от Специализираната прокуратура на 20 юли предходната година. По делото са упрекнати 18 лица.

Свидетелите по делото са повече от 400. Изготвени са над 90 експертизи от 27 движимости лица, а събраният доказателствен материал, дружно с материалните доказателства и приложенията, надвишава 1360 тома.

Освен за присъединяване в проведена незаконна група, обвинените ще дават отговор пред съда за източване на банката с над 2,7 милиарда лева

Основен обвинен е някогашният мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев, така обаче от момента на слагането на банката под необикновен контрол не се намира в България. Последното му местоположение е Сърбия.

Срещу него са повдигнати обвинявания за общо 76 действия.

Последно, през декември Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт по отношение на квесторите на " Корпоративна комерсиална банка " АД (КТБ).

Квесторите са упрекнати за умишлена занемареност в изключително огромни размери.

На 11 януари 2019 година бяха задържани шестима очевидци по делото КТБ . На идващия ден един от тях бе пуснат, а петима останаха зад решетките .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР