На много от вас вероятно ви е дошло до гуша

...
На много от вас вероятно ви е дошло до гуша
Коментари Харесай

Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме


На доста от вас евентуално ви е пристигнало до гуша от непрекъснатото подканяне да се откажете от всевъзможни изкушения - мазно, сладко, солено, алкохол.

Идеалната " противоотрова " против манията да се загърби всичко нездравословно, е да не се отхвърляме от обичаните си хранителни " провинения ", написа в. " Дейли остарял ", базирайки се на редица интернационалните изследвания.

Вижте седем хранителни продукта, от които напълно не е нужно да се отказвате изцяло, с цел да сте здрави:

Сол

Прекомерната консумация на сол се свързва с риск от нараснало кръвно налягане. Официалната рекомендация е да не се надвишава количеството от 6 г на ден - към една чаена лъжичка.

Недостигът на сол обаче може да навреди на сърцето. Специалисти от университета " Макмастър ", Канада, открили, че лимитираният банкет на сол е обвързван с повече случаи на инфаркт и инсулт в съпоставяне със междинния целесъобразен банкет.

Солта е значима за телесните функционалности и несъразмерното ѝ ограничение може да докара до нараснало депозиране на мазнини и даже до намалено либидо.

Решението на казуса със солта е да не изпадате в нервност всякога, когато посегнете към обичано солено прелъщение.

Алкохол

Милиони хора през януари вземат решение да се въздържат от алкохол в името на положителното си здраве.

Различни проучвания обаче разкриват изгоди от умерената консумация на алкохол - нараснала дълготрайност на живота и положително здраве на сърцето, и даже намален риск от еректилна дисфункция съгласно изследване, оповестено в сп. " Journal of Sexual Medicine ".

Британски организации, измежду които Кралският лекарски лицей, предлагат за положително здраве хората да се придържат към два до три дни без алкохол седмично.

Кафе

Ако по нечие подстрекателство сте решили, че кафето е по-скоро нездравословно за здравето, би трябвало да знаете следното: кофеинът подтиква мозъка, намалява риска от чернодробен рак, болест на Паркинсон и диабет, и способства да се усили броят на изгорените калории, в случай че се приема преди подготовка.

Решението - не превишавайте дозата от 400 мг кофеин на ден - еквивалент на шест чаши инстантно кафе.

Въглехидрати

Популярни диети като Аткинс изключват приема на въглехидрати. Въглехидратите обаче са значим източник на сила. Според редица специалисти съдържащи нишесте артикули като картофи и самун би трябвало да съставляват една трета от храната.

Израелско изследване демонстрира, че вечерният банкет на въглехидрати е обвързван с намален риск от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Решението - не се отхвърляйте от въглехидратите, само че наблягайте на пълнозърнестите версии, които освобождават сила по-бавно.

Експертите са на мнение, че добавените захари, да вземем за пример трапезна захар и мед, не би трябвало да надвишават пет % от набавяната посредством храна сила. Ограничаването на захарта понижава заплахата от развиването на диабет и затлъстяване. Няма доказателства обаче, че отказването изцяло от нея е належащо.

В реалност потреблението на някои артикули, съдържащи захар, да вземем за пример шоколад, е обвързвана с намален риск от заболявания на сърцето.

Решението - не превишавайте целесъобразното на ден количество от 30 г или седем чаени лъжички добавена захар.

Мазно

Години наред хората слушат и четат, че за положително здраве би трябвало да заобикалят мазните храни.

Ново, провокирало разногласия изследване, обаче демонстрира, че наситените мазнини в последна сметка не са толкоз рискови. Според създателите му от Норвегия изобилстващото от мазнини хранене способства за повишение на равнищата на " положителния " холестерол.

Здравните специалисти са съгласни, че мазнините би трябвало да участват в храненето, като е целесъобразно те да се набират от потребни артикули като авокадо и тлъсти риби.

Мляко

Увеличават се и доказателствата, че млечните артикули като сирене не са толкоз нездравословни за сърцето, колкото се е считало преди. Освен това изгодата им за здравето на костите е общоизвестна.

Глутен

Безглутеновата фикс идея може и да е обзела много загрижени за здравето си хора, само че в случай че човек не страда от нетърпимост към протеина, няма съображение да го изключва от менюто си. 

Ако не страдате от хранителна алергия, обвързвана с глутенова нетърпимост, няма причина да вярвате, че избягването на храните с глутен е потребно за здравето, с изключение на а, твърди австралийската специалистка Сюзън Махади. 
Българска телеграфна агенция
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР