На много места вицетата може да се окажат титуляри след

...
На много места вицетата може да се окажат титуляри след
Коментари Харесай

Заместник - кметове загряват за изборите

На доста места вицетата може да се окажат титуляри след броенето на пилците и бюлетините наесен Поне 5 градоначалника от регионалните градове на ГЕРБ са на дузпата, в играта влизат и губернатори
Седмица откакто президентът Румен Радев издаде указа за кметски избори на 27-ми октомври, в партиите още царува мъртвило. В ГЕРБ приготвят общите събрания, на които съгласно новите инструкции на водача Бойко Борисов, би трябвало да участват освен партийни членове, само че и необятната общност. Повечето от сбирките ще са през август, само че част от структурите ще излязат с оферти още в края на юли. Българска социалистическа партия стартира предварителната акция с номинации за районни кметове в София и със знаково премахване на аления водач на Варна Борислав Гуцанов. Движение за права и свободи утвърди критериите за претендентите на Национален съвет. Появи се и първата градска коалиция, която ще издигне самостоятелен претендент за Сопот - досегашния кмет на Българска социалистическа партия Деян Дойнов.  
Поне петима от кметовете на регионални градове от ГЕРБ към този момент са на дузпата.

Пловдив сигурно ще е с нов градоначалник

откакто Тотев разгласи, че напуща конкуренцията. Само преди дни той предизвести съпартийците си, че мястото на никой от районните кметове не е несъмнено. Дали обаче това е единствено негово мнение или и на премиера, не се знае. Защото към момента не е ясно дали сегашният кмет ще резервира мястото си на регионален водач на партията. Най-големи са възможностите на регионалния шеф Здравко Димитров да е новата номинация на ръководещите в града, макар че в последните седмици се спрягаше и името на кмета на регион Централен  Георги Стаменов.
Димитров се обрисува да влезе в позната борба с втория финиширал на стотни след Тотев на предишните избори- претендентът на НФСБ Славчо Атанасов. На терена влиза и любимецът на ВРМО Александър Сиди. Изненада се оказа и най-вероятният претендент от Българска социалистическа партия.  По думите на градския водач на левицата Красимир Трифонов това ще е Николай Радев, който съчетавал партийна преданост с известност, защото е дълготраен общински консултант и шеф на Езикова гимназия „ Пловдив “.
И в случай че в града под тепетата политическата картина е съвсем ясна, то

във Варна мъглата е още гъста

Двете вероятни кандидатури на ГЕРБ са сегашният кмет Иван Портних и регионалният шеф Стоян Пасев. И зад двамата стоят мощни лобита, само че към този момент с едни гърди напред е актуалният градоначалник.
Посещението на Корнелия Нинова в морския град ускори хаоса при алените. Показното премахване на настоящия водач на градската организация  Борислав Гуцанов и назначението на Иван Иванов със странния прякор - Пилето, без подозрение е ответна реакция на водача на партията поради неналичието на поддръжка на последния конгрес. Не е ясно обаче дали рокадата в града не нарушава устава и дали това няма да  отпуши кавги за легитимност през идващите месеци. Иначе, занапред е ясно, че последната дума ще е на шефа на предизборния щаб Кирил Добрев.   
Най-голямата изненада измежду дунавските общини на ГЕРБ пристигна от Русе. Местни медии предвидиха, че сегашният кмет Пламен Стоилов отпада като кандидатура, а най-вероятен правоприемник ще е настоящия заместник- кмет по устройство на територията инж. Димитър Наков.
Според техни източници след конгреса на ръководещите,

Бойко Борисов е снел доверието си от Стоилов

Това е станало по време на среща на 6 очи, на която Борисов е благодарил на досегашния кмет за двата сполучливи мандата, само че е бил безапелационен, че няма да допусне отсега нататък партията да се компрометира поради безразсъдни действия от страна на фрагменти на ГЕРБ. Цитират се персонални връзки, само че надали те са на напред във времето. Борисов има защо да е неудовлетворен от Стоилов. Държава изсипа милиони за преобразяването на града, само че досегашния кмет по този начин и не съумя да завоюва почитание на съгражданите и доверие на вложителите.
Силният човек там несъмнено е Пламен Нунев, прочут като човек на Цветан Цветанов, само че също по този начин и в положителни връзки с Борисов. През последните 8 години той бе и действителният кмет на регионалния град, тъй че възможна кандидатура на Наков ще значи и нова поддръжка за Нунев.
След алената лампа, която Борисов светна за Плевен, никой не си прави илюзията, че решенията ще се взимат на локално равнище. Същото важи и за Видин, въпреки че кметът Огнян Ценков съумя да ускори икономическите обороти на града, а депутатът Владимир Тошев сигурно ще упорства да няма смяна.
Единствените сигурни кметове на регионални градове от Северна България са Юлиян Найденов- на Силистра и  Калин Каменов – на Враца. Управниците на Търговище, Шумен и Разград занапред ще минават през отсяване. Корнелия Маринова от Ловеч и Таня Христова от Габрово резервират огромните си шансове, само че Даниел Панов от Велико Търново е с минимални. Лошият резултат на евроизборите в бастиона на Цветанов, неналичието на нови стратегически вложители и смяната в походката на ръководителя на Сдружението на общините завъртяха рулетката за кмет на града с нови играчи.
Независимо от по- високите приходи и по-големия растеж на стопанската система в Южна България, единствено кметът на Стара Загора Живко Тодоров и сътрудника му от Сливен Стефан Радев са със сигурен билет за идната конкуренция.
Разбира се, кметът на Бургас Димитър Николов е отвън всякаква ранглисти, тъй като той се гони само със себе си за рекорден резултат.
За разлика от Сливен, където градът съумя да избегне банкрута след 4-годишното Българска социалистическа партия ръководство, Ямбол след три мандата на кмета от ГЕРБ Георги Славов е пред нов рестарт. Смяна на градоначалника най-вероятно ще има и в Смолян, където Николай Мелемов се готви да остъпи мястото си в напреварата на заместника си, който към този момент сполучливо мина през една акция като претендент за евродепутат.              
За Хасково, другото болно място на ГЕРБ, към този момент загрява регионалният шеф Станислав Дечев. Колегата му в Кърджали – Никола Чанев пък ще бъде най-вероятният противник на настоящия градоначалник Хасан Азис, който

към този момент има всички шансове да ръководи за пети път града

и то с резултат, по-добър даже от предходните избори.
Колоните по автомагистрала Струма към този момент обезпечават успокоение на кметовете в Югоизточна България. Вяра Церовска е сигурна кандидатура. Петър Паунов и Атанас Камбитов – също.  Изненада може да се чака единствено от кметове на Благоевградско и то не от общите събрания, а от централата.
Голямата конспирация, несъмнено, остава в София. Мая Манолова може и да се яви на изборите, само че към този момент е съвсем ясно, че не чака поддръжка от Българска социалистическа партия. Оказа се, че алените ще заложат на специалист, работил сполучливо в частния бизнес, а по-късно и в държавно дружество. Макар Йорданка Фандъкова още да не е оповестила дефинитивно решението си, социолозите към този момент й дават 10 процентни пункта разлика задатък пред омбудсмана. Слави Трифонов още веднъж ускорява съспенса, а напъните на Тома Белев да получи зелена светлина на Демократична България демонстрират, че мераците са големи, само че изненада не се чака.     

Четете още разбори, изявленията и отзиви в петъчния " Стандарт "    

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР