На много места в страната реки и язовири са на

...
На много места в страната реки и язовири са на
Коментари Харесай

Реки и язовири в 3 области пред преливане

На доста места в страната реки и язовири са на косъм от преливане. Поради това остава нараснала заплахата от наводнения. Най-сериозно е ситуацията в Бургаско, Кърджалийско и край Лом.

Опасността от преливане на реки в Бургаска област продължава да е основна. Над 50 са сериозните сектори, които се наблюдават непрекъснато, съобщи бТВ. Един от рисковите сектори е река Средецка край село Дебелт. Дигата е скъсана на четири места, а регионът е водосборен. Към момента равнището е намаляло и няма непосредствена заплаха за хората.

" Водата е доста, няма грам място към този момент за вдишване на вода от почвата, само че реките са си в коритата. Там, където има заплаха кметовете са подготвени за в допълнение създаване на бентове и насипи с чували с пясъци и при положение на потребност на евакуация, само че към сегашния миг такива предпоставки няма ", сподели Вълчо Чолаков, областен шеф на Бургас.

В същото време равнището на Дунав при Лом продължава да се повишава, а язовир Кърджали е на косъм от преливане. Повишението на водното ниво през последното денонощие е с 19 км, а водният стоеж е съвсем 790 сантиметра. Дигите се наблюдават от пет поста на територията на общината. При равнище на реката над 820 см, локалната власт ще разгласи трета степен на подготвеност за дейности. На този стадий няма заплаха от заливане на площи.

Язовир Кърджали е на косъм от преливане – водата в него продължава да се повишава, като към този момент доближи на 6 см от ръба на преливане. Нивото на водоема се е покачило фрапантно за последните 24 часа. В самата река Арда има задоволително свободен размер, с цел да може да поеме това количество вода.

Язовирът е планиран по този начин, че да може да поеме преливане от 4000 кубични метра в секунда. В момента има задоволително свободен размер в язовира, към 5 млн. кубични метра, поради дъждовете, които валят и в този момент. Нивата на язовирите в региона се наблюдават непрекъснато. На този стадий мотив за терзание няма.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР