На министър Николина Ангелкова парите за реклама все не й

...
На министър Николина Ангелкова парите за реклама все не й
Коментари Харесай

Ангелкова напомпа туризма с рекламата

На министър Николина Ангелкова парите за реклама все не й стигат. Тази година държавното управление на два пъти обезпечи на туристическата началничка спомагателни финансови инжекции, като по този метод образува много приемлив бюджет за реклама, достигащ близо 15 млн.лева. Но резултатът от тези разходи към момента остава мъчно видим.

Участието в туристическите ни изложби по света се свеждат до, меко казано, семпли рекламни щандове, с малко разхвърляни листовки на тях, само че по тази причина пък със наложителните фотоси на Ангелкова с усмихнатите девойки и момчета, които тя е изпратила да презентират страната ни. Или казано по-простичко - осигурила им е екскурзиите по света за сметка на хазната.

Вестник "БАНКЕРЪ " нееднократно е поставял тематиката за рекламните щандове на страната на интернационалните туристически изложби, към изпълнителите на които постоянно е имало интриги и кавги. Дали ще сме на най-забутаното място, дали никой няма да разбере какво тъкмо популяризираме, или просто не съумяваме да изградим павилиона в точния момент... все нещо ни куца. И то в най-важния миг, когато би трябвало да убедим чужденците да си изхарчат парите у нас. Но

триумфът от българското присъединяване на туристическите тържища е под въпрос

приходите за компаниите, подготвящи представянето, до момента постоянно са били повече от сигурни. Всяка година страната заплаща милиони за тази работа и сладките облаги от дълго време са разпределени сред няколко сдружения. Както и различен път сме подчертавали - факт е, че при публичните поръчки, които туристическото ведомство от време на време провежда, изпълнителите им са авансово определени. Отдавна в министерството, ръководено от Ангелкова, са се спрели на формулата, при която "конкурсите " се организират единствено за особено поканени участници.

В началото на този месец още веднъж бяха оповестени няколко много любопитни публични поръчки. На 6 декември още веднъж в Агенцията за публични поръчки се появи публикация, подписана от туристическата началничка, в която за следващ път става дума за... "договаряне без авансово съобщение ". В нея даже е посочена и единствената компания, която е "призвана " да провежда присъединяване с Министерството на туризма с рекламен щанд в един от най-важните интернационалните конгреси в региона на туризма в България - интернационалното туристическо ревю "Ваканция и Спа Експо " 2019 година - едноличният търговец "Прим Експо-Вихра Огнянова ".

Срещу близо 70 хиляди лева.(68 670 с ДДС) изпълнителят ще би трябвало да даде и няколко услуги. Фирмата е ангажирана да построи внушителен щанд на Министерството на туризма с повърхност 150 кв. м., който да бъде оборудван по самостоятелен план с маси за договаряния, столове и бар, както и да обезпечи техническото обслужване по време на ревюто (от 14 до 16 февруари), което включва обезпечаването на безжичен интернет и плазмен екран с опция за лъчение с USB. Неин ангажимент е и рекламата, която включва рекламни спотове в две малките екрани (БНТ, и ТВ Туризъм), и да приготви азбучник и външната реклама - посредством слагане на 10 билборда на основни местоположения в София и в региона на "Интер Експо център ".

Мотивите за този

избор без избор

резонно са облечени в законова форма ( чл.79, ал.1, т.3, писмен знак "в " от ЗОП), посредством която се позволява опцията тя да бъде изпълнена "само от избран реализатор при съществуване на изключителни права, в това число и на права на интелектуална благосъстоятелност ". От години компанията на Огнянова се е сдобила с извънредни права за реализирането на монтаж и ремонт на щандовете в изложбения център за интернационалната туристическа борса "Ваканция и Спа Експо " и е единственият формален уредник, защото е притежател на марката "Ваканция и СПА Експо ".

Очевидно е обаче, че когато става дума за харченето на европейски средства, формулата с "поканите " към съответни компании да не важи. Не че и в тези случаи нещата не се "подреждат " по избран метод, само че въпреки всичко би трябвало да се съблюдават разпоредбите, с цел да не се излагаме пред чужденците.

Това излиза наяве от втората поръчка, която министерството е пуснало в същия ден - за създаване на продуктови разбори и проекти за развиване на културния и на здравния туризъм за интервала 2020-2025 година.

Според документа против

над 70 хиляди лева

би трябвало да бъде реализирана следната цел - да се "подкрепи развиването на профилираните типове туризъм посредством обезпечаването на подробна, надеждна и настояща информация за тяхното развиване, пазарите и конкурентните преимущества на всеки артикул ".

В претекстовете към документите е посочено: "Ефективното осъществяване на плануваните действия и предстоящите резултати допуска възлагането в границите на един контракт и реализирането му от един реализатор. "

Освен за разбори хората на Ангелкова са решили да похарчат и едни над 100 хиляди лева (92 802.71 без ДДС) за "извършване на 3Д компютърно моделиране и 3Д компютърна виртуална възстановка на крепостната система "Калето " и еврейската синагога във Видин и съпътстващи действия в осъществяване на план "Дунавска културна платформа - изобретателни места на XXI век ".

В предмета на публичната поръчка са включени компютърно моделиране и компютърна виртуална възстановка на крепостната система "Калето " (включително и всички врати, крепостта "Баба Вида ", останките от крепостната стена и крепостният трап в гр. Видин) и еврейската синагога в града. Изпълнителят ще би трябвало да приготви и аудиозаписи за няколко обекта - крепостна система "Калето ", средновековна цитадела "Баба Вида ", музей "Кръстата Казарма ", исторически музей "Конака ", трагичен спектакъл "Вида ", художествена изложба "Никола Петров ", катедрален храм "Св. Димитър ", черква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец ", митрополитски комплекс; черква "Св. Панталеймон ", пантеон на Екзарх Антим I, черква "Св. Петка ", еврейска синагога, джамия и библиотека на Осман Пазвантоглу, турска поща в крайдунавския парк, археологически музей - Епиграфски център, с туристическа информация на български, британски, сръбски, румънски и немски език.

Какъв ще е резултатът от тези състезания към момента не е ясно. Но и при тях сигурно към този момент "наложените " от туристическото ведомство компании избранници надали ще изпаднат от листата на печелившите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР