На минисреща за миграцията днес в Брюксел няколко лидери на

...
На минисреща за миграцията днес в Брюксел няколко лидери на
Коментари Харесай

С малък шанс за компромис лидери на ЕС се събират днес на "минисреща" за миграцията

На " минисреща " за миграцията през днешния ден в Брюксел няколко водачи на страни от Европейски Съюз ще се опитат да реализират компромисни позиции по горещия и изключително оспорван въпрос за миграцията дни преди Европейския съвет.

Срещата бе свикана по молба на немския канцлер Ангела Меркел и проведена от Европейската комисия. Дни преди необичайния конгрес към момента нямаше изясненост кой ще взе участие в него. В петък представител на Еврокомисията съобщи, че до момента 16 страни от Европейски Съюз са удостоверили присъединяване си. Той означи, че в началото поканените са били осем страни. Белгия, Холандия, Хърватия, Словения, Дания, Финландия, Швеция, Люксембург, България, Австрия, Германия, Малта, Италия, Испания, Гърция и Франция са удостоверили присъединяване си. Вратите остават отворени за присъединяване на всяка страна, която пожелае, съобщи представителят, като посочи, че на срещата няма да бъдат одобрявани документално решения

В края на седмицата министър председателят Бойко Борисов сподели, че ще изиска на изключителната среща затваряне на външните граници на Европейски Съюз, основаване на обща гранична полиция, връщане на икономическите мигранти в страните на генезис и изграждане на бежански центрове отвън територията на Европейски Съюз.

Вчера френският президент Еманюел Макрон настоя за финансови наказания против страните от Европейски Съюз, които отхвърлят да одобряват бежанци и дружно с испанския министър председател Педро Санчес се оповестиха са за основаването на центрове за настаняване от затворен вид в европейските страни, в които идват мигрантите. В тези центрове мигрантите ще бъдат проверявани и ще се дава леговище на тези, които имат право да претендират за такова, а останалите ще бъдат връщани в родните им страни. В момента не съществуват такива центрове в Европа, като изключим няколко в Гърция и Италия, които са под управлението на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Темата за миграцията стана изключително настояща с наближаването на Европейския съвет на 28 и 29 юни и на фона на задълбочаващите се другия в позициите на страните членки.

Кой, какво, за какво

Германският канцлер е с разтърсени позиции поради вътрешен спор с съдружните й сътрудници от Християнсоциалния съюз, които упорстват за твърди ограничения против имиграцията. Те дадоха на Меркел две седмици да реализира общоевропейско решение на казуса. Вътрешният министър Хорст Зеехофер, който е водач на Християнсоциалния съюз и на който предстоят значими районни избори в Бавария през октомври, е изготвил проект Германия да връща от границата мигранти, които към този момент са се записали в други страни от Европейски Съюз. Меркел обаче е срещу едностранни ходове за смяна на политиката й на отворени порти от 2015 година

 Италианският вътрешен министър Матео Салвини
© Reuters

Италианският вътрешен министър Матео Салвини

В знак на задълбочаващия се раздор сред Рим и Берлин вътрешният министър Матео Салвини се закани, че няма да приема претенденти за леговище, върнати от Германия. По-рано тази седмица чешкият министър председател Андрей Бабиш също сподели, че настояването на консервативните баварски съдружници на немския канцлер за гранични инспекции в границите на Европейски Съюз за прекъсване на идването на мигранти в Германия е недопустимо за прилежаща Чехия и изрази подготвеност страната да затвори границите си за мигранти, в случай че Германия и Австрия сторят същото.

В четвъртък италианското държавно управление, което си навлече рецензии за отхвърли си да приема филантропични кораби, натоварени с мигранти, реагира яростно на чернова на документ, квалифициран от Европейската комисия преди " минисрещата ", а министър председателят Джузепе Конте даже заплаши да я бойкотира. След това обаче Конте написа във " Facebook ", че е получил позвъняване от Меркел, която е била обезпокоена от опцията той да не отиде на срещата преди Европейския съвет в Брюксел за имиграцията. В последна сметка черновата беше оттеглена.

 Лидерите на Вишеградската четворка и австрийския канцлер Себастиан Курц
© Reuters

Лидерите на Вишеградската четворка и австрийския канцлер Себастиан Курц

Страните от Вишеградската група (включваща Унгария, Полша, Чехия и Словакия) заеха твърда позиция, като обявиха, че са срещу така наречен минисреща за миграцията. По думите на унгарския министър председател сходни срещи на държавните водачи се провеждат от Европейския съвет, а не от Европейската комисия. " Разбираме, че има вътрешни политически компликации в някои страни, само че това не може да води до общоевропейска припряност ", акцентира Орбан, който е яроестен съперник на мигрантите.

Той сподели още, че Вишеградската четворка и Австрия са се договорили да подсилят отбраната на външните граници на Европейски Съюз и да обработват документите на мигрантите отвън съюза.

Тази концепция се появи и в изказване на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, който уточни, че Европейски Съюз води договаряния с страните от Северна Африка да одобряват назад мигрантите, до момента в който молбите им за леговище в Европейски Съюз бъдат оценени. Той посочи, че Европейски Съюз желае да " ускори съдействието " с Алжир, Египет, Либия, Тунис, Нигер и Мароко, само че до момента нито една африканска страна не се е съгласила да одобри въпросните центрове. " Това би трябвало да се разиска с тези страни. Все още няма публично предложение на масата ", добави еврокомисарят.

Малък късмет за триумф

Макар че Полша, Унгария и Чехия няма да участват, отводът им да одобряват каквито и да било наложителни квоти или задължения за преразпределение на мигранти сигурно ще окаже въздействие върху възможните изводи, разяснява " Гардиън ".

Еврокомисията, Меркел, френският президент Еманюел Макрон и новият испански министър председател Педро Санчес не престават да упорстват за общоевропейско решение и координирани дейности.

Някои десни политици, като Зеехофер и австрийският канцлер Себастиан Курц упорстват за дву или тристранен метод.

А крайнодесни националисти, като австрийският вуцеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, италианският вътрешен министър Матео Салвини, и Виктор Орбан са подготвени да работят сами.

На фона на толкоз дълбоките разлики мъчно може да се чака забележителен прогрес след днешната среща, която има за цел да приготви по-широкия спор за миграцията сред всички водачи на Европейски Съюз на 28 и 29 юни, написа " Гардиън ".

А в петък Меркел акцентира, че срещата " е консултация и работна среща, на която няма да има заключително изказване ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР