На милиони хора вече ще им се налага да плащат

...
На милиони хора вече ще им се налага да плащат
Коментари Харесай

В тази държава вече трябва да платиш данък, за да ползваш социални мрежи

На милиони хора към този момент ще им се постанова да заплащат налог, с цел да употребяват известни обществени мрежи и приложения като Фейсбук, Twitter и WhatsApp.

Законово условие за това бе въведено в африканската страна Уганда. От тази неделя потребителите са задължени да заплащат по към 1,5 $ на месец, с цел да влизат в обичаните си платформи. На пръв взор това не наподобява доста висока цена, само че мнозина в страната живеят с по-малко от 1 $ дневно , написа Al Jazeera.

Данъкът бе утвърден от Народното събрание през май, а от юли към този момент е в действие. Според властимащите той ще докара до нарастване на по този начин нужните на държавната хазна доходи и ще спомогне за повдигането на междинния приход.

Президентът на Уганда Йоуери Мусевени, който е на власт от 32 години, постоянно се е изказвал надменно за обществените мрежи и е определял таксата като метод за справяне с " онлайн клюките ".

Потребителите обаче виждат данъка като метод за ограничение на свободата на словото. Мярката бе атакувана и от организации за отбрана на човешките права, които търсят разновидности за обжалването ѝ

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР