На метри от известния туристически манастир Санта Мария в Рипол,

...
На метри от известния туристически манастир Санта Мария в Рипол,
Коментари Харесай

Абделбаки ес Сати - имамът от Рипол, създал джихадистката клетка зад атаката в Барселона

На метри от известния туристически манастир " Санта Мария " в Рипол, Каталуня, на шестия етаж две години живее 40-годишен мъж, слаб и с дълга брада, който един ден взема решение да се изнесе, само че продължава да си заплаща наема от 150 евро на месец. Седмици по-късно умира в детонацията в Алканар, Тарагона, в апартамент, в който са се произвеждали експлозиви, часове преди атентатите в Барселона и Камбрил.

Това е Абделбаки ес Сати, прочут в Испания като " имамът от Рипол " - индивидът, за който полицията счита, че е " мозъкът " зад нападенията, довели до гибелта на 15 души и ранили 130, описват испанските издания " Ел паис " и " Вангуардия ". Близо 24 часа след атентата той става обвиненият от максимален интерес за испанските служби и медиите.

Година и два месеца Ес Сати е имам на джамията " Аннур ", основана през 2016 година поради спор в мюсюлманската общественост или поради липса на място за молещите се (сведенията си противоречат) в Рипол - " Аннур " става вторият мюсюлмански храм в гразчето. В позицията, която стартира да заема малко след основаването на джамията, Ес Сати, съгласно полицията, съседи и близки, е подбудил атентаторите да извършат офанзивите, обработвайки съзнанията на младежи, израснали и приключили образованието си в региона и съвършено владеещи каталунски. " Ами аз съм каталунка, " споделя сестрата на Муса Укабир, един от участниците, и изяснява, че те може да разбере по какъв начин брат ѝ е направил действието.

Укабир и останалите младежи играят футбол в локален тим и имат другари измежду оставалите младежи в района. Неговата компания от Рипол, градче със застаряващо население от едвам 11 000 души и богато индустриално минало, образува по-голямата част от причинителите на офанзивите. По информация на събеседници на " Ел паис " Ес Сати, който е от марокански генезис, се среща с младежите таман в остарялата джамия, където успявали да се съберат малко богомолци и за постоянните посетилети било елементарно да се срещат и да си приказват постоянно.

 Стаята, в която живее Ес Сети в Рипол.
© Susana Vera, Reuters

Стаята, в която живее Ес Сети в Рипол.

" Вършеше си работата и си тръгваше "

Източници, близки до следствието, настояват, че Ес Сати, на възраст към 40 години, евентуално е непосредствен до салафизма. По-добре познати обаче са връзките му с наркотрафика, където прекарва четири години, откакто съд взема решение, че е отговорен за тази активност. Там се среща и с някои от уредниците на атентата от гара Аточа в Мадрид през 2004 година, който си остава най-смъртоносното джихадистко нахлуване на европейска територия.

Пред " Вангуардия " Хамут Минхадж, секретарят на мюсюлманското съдружие, което управлява молитвения дом, споделя, че едвам седмици преди случая полицията посетила джамията за инспекция, а всички инспекционни органи ревизирали молитвения дом, без да открият признаци на радикализация.

Ес Сати постъпва на работа в джамията през 2016 година, а пред чиновниците на реда сътрудниците му описват за него, защото той по този начин и не се появява в храма. " Обяснихме, че е предпазлив човек, който ни могата в религиозните ни потребности, само че в никакъв случай не е правил нищо, с което да заподозрем, че е коренен или че преди този момент е имал джихадистки прояви, " сподели Минхадж. " За да си имам, би трябвало да си чист, мъчно е да намериш (човек за позицията). (Казахме още, че) търсим човек от два месеца и още не сме го намерили. "

Описват го като спокоен, " безмълвен, сериозен човек, който в никакъв случай не ходеше да гледа футбол, вършеше си работата и си тръгваше. " " Докато беше с нас, нямаше никакви проблеми. Ние не сме отговорни. "
" Виновeн " в прочут смисъл е и законът, който контролира свободата на вероизповеданията в Испания и в който на процедура няма категорично обвързване за регистриране на имамите в централния указател на религиозните организации в Мадрид. Регистрирането пред централните управляващи става единствено в случай че съответната религиозна общественост реши да го заяви.
Ес Сати наподобява напуща ненадейно дома си преди време с обяснението, че " отива в Мароко ", твърди Нодир, негов някогашен дълготраен съквартирант. Други негови познати настояват, че още преди два месеца ги уведомил, че счита да се откаже от активността си като имам в Рипол и да се върне в Мароко.

 Джамията, където Ес Сети проповядва в Рипол.
© Albert Gea, Reuters

Джамията, където Ес Сети проповядва в Рипол.

Загадъчното пътешестване до Белгия
От тези, които го познават множеството, удостоверяват, че преди окончателното си тръгване той напуснал града за малко поради пътешестване в чужбина.

Пред фламандската телевизия VRT Ханс Бонте, кметът на Вилвоорд, сподели, че Ес Сати е бил в Белгия през 2016 година в търсене на работа, по време, когато градчето е един от центровете на ислямския радикализъм. " Знаем, че прекара известно време тук сред януари и март 2016 година - в Дийхем, във Вилвоорд и Брюксел. Местната ни полиция интензивно го наблюдаваше, " споделя Бонте. Ес Сати дошъл във Вилвоорд, без да има прецизен адрес или позволение за престояване и търсел работа като имам, добави градоначалникът. " Това е огромен удар за нашия град, " сподели още Бонт, като не изключи мъжът да е бил в града и преди този момент.

От Вилвоорд, с население малко 41 000 души, са излезли най-големият брой джихадисти, отишли да се борят в Ирак и Сирия, спрямо останалите градове в Белгия. От 2014 година " Градът на джихадистите " се пробва да се бори с това название. Кметът Бонте в същото време декларира, че Ес Сати е установявал контакт с лица, за които се допуска, че изповядват радикални възгледи.

За разлика от кмета обаче министърът на имиграцията Тео Фракен настойчиво твърди, че човек с такова име в никакъв случай не е бил регистриран във Вилвоорд.

Повечето от младежите в Рипол са родени в Мароко, някои обаче - в Испания. Между четиримата арестувани, петимата убити в Камбрилс и двамата починали при детонацията има фамилни връзки. Предстои полицията да обясни ролята на Ес Сати - освен в радикализацията им, само че и в логистичната подготовка. Каталунските управляващи отхвърлят да потвърдят спекулации по тематиката. Представители на полицията обаче показват, че никой от участниците не е имал предходни провидения. " Става въпрос за доста младежи, " споделя полицейският началник в Каталуня Жозеп Луис Траперо.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Атаката в Барселона (31)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР