На местния вот на 29 октомври гражданите могат да гласуват

...
На местния вот на 29 октомври гражданите могат да гласуват
Коментари Харесай

До 14 октомври подаваме заявление за гласуване по настоящ адрес

На локалния избор на 29 октомври жителите могат да гласоподават по сегашен адрес, когато непрекъснатият и актуалният адрес са в разнообразни обитаеми места, според Изборния кодекс. Условие за регистриране на гласоподавателя в изборен лист по сегашен адрес е регистрацията на сегашния адрес в съответното обитаемо място да е осъществена минимум 6 месеца преди изборния ден - 28 април 2023 година

Крайният период за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес е 14 октомври, според хронограмата на Централната изборна комисия за идните избори. 
Искането се прави документално до кмета на общината, региона, кметството или до кметския наместник. То съдържа единния цивилен номер (ЕГН) на гласоподавателя, типа и номера на документа му за идентичност и автограф. 

Гражданите могат да подадат и електронно заявление за гласоподаване по сегашен адрес, в случай че регистрацията на сегашния адрес в съответното обитаемо място е осъществена минимум 6 месеца преди изборния ден - 28.04.2023 година и обитаемото място от регистрацията им по непрекъснат адрес към същата дата е друго, посредством интернет страницата на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " в Министерството на районното развиване и благоустройството -  https://regna.grao.bg/.

Избирателни описи

Списъците се сформират поотделно за всяка изборна секция по непрекъснатия адрес на гласоподавателите и включват българските жители, които са навършили 18 години към изборния ден; не са сложени под запрещение; не изтърпяват наказване отнемане от свобода; имат адресна регистрация по непрекъснат адрес на територията на съответната община (населено място) към 28 април 2023 година в това число (6 месеца преди изборния ден) и имат сегашен адрес на територията на България към 28 април 2023 г.;

В част втора на изборните описи се вписват жителите на друга страна членка на Европейски Съюз, подали в период до 40 дни преди изборния ден декларация по пример, че желаят да бъдат вписани в изборен лист. Имената на гласоподавателите се записват по азбучен ред, като се включват данните за поданството им и адресът на престояване на територията на съответното обитаемо място. 

Избирателите могат да ревизират адреса на изборната си секция по следните способи: през интернет на адрес https://www.grao.bg/elections/. Чрез телефон на 0800 1 4726, като позвъняването е гратис за цялата страна.

Гражданите, подали заявление за гласоподаване по сегашен адрес, могат да създадат информация за адреса на изборната секция в данните от окончателните изборни описи за гласоподаване след 17 октомври 2023 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР