На местния вот на 27 октомври ще гласуваме само с

...
На местния вот на 27 октомври ще гласуваме само с
Коментари Харесай

Гласуваме само с хартиена бюлетина на 27 октомври

На локалния избор на 27 октомври ще гласуваме единствено с хартиена бюлетина. Това реши на първо четене правната комисия в Народното събрание, която одобри измененията в Изборния кодекс, импортирани от ръководещите с 12 гласа "за " и 9 "против ". ГЕРБ бяха подкрепени от Оперативна програма и ВОЛЯ, а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се опълчиха. Вносителите опазиха към този момент известната теза за скъпия машинен избор, който е бил предпочетен единствено от 27% от гласоподавателите в секции с машини. Цитирани бяха и опасенията от разбора на ЦИК и предизвестията за проблеми наесен.

"Ние, като ръководещи, поемаме отговорността за естественото осъществяване на изборите. Ако не се случи по места, кой ще носи отговорност? Ние. Най-правилното решение е да проведем дебата след локалния избор. Ние не би трябвало да оставяме тези избори на произвола, тъй като 12 хиляди души не би трябвало да стават заложници ", посочи причините си изащити членовете на СИК Александър Иванов от ГЕРБ.

Против махането на машините се оповестиха и от Движение за права и свободи. От придвижването обобщиха, че казусът в действителност не е машинното гласоподаване, а преброяването по-късно, и предложиха то да стане машинно. Иначе от Движение за права и свободи ще вземат участие в дебатите, които ГЕРБ ще провежда по тематиката за машинното гласоподаване, само че след локалния избор.

"Позицията ни е срещу измененията в Изборния кодекс за анулацията на машинното гласоподаване, желаеме в СИК да няма преброяване от човешка ръчичка ", съобщи по време на съвещанието зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той напомни позицията на придвижването, че постоянно е била в поддръжка на машинния избор. Цонев разкри главния мотив на партията си - преброяването на гласовете от СИК.

"Ние желаеме в СИК всички пороци, които има там в резултат на това преброяване, да бъдат избегнати. В същото време обаче Движение за права и свободи ще взе участие в дебатите, които ще провеждат от ГЕРБ незабавно след изборите наесен. "Затова сме отворени, ще се помъчим да потърсим разнообразни разновидности вместо машинно гласоподаване, машинно преброяване “, добави Цонев. Според сътрудника му Хамид Хамид Движение за права и свободи ще взе участие, с цел да изберат всички дружно най-подходящия модел за машинния избор.

Хамид се съгласи с някои от рецензиите на Българска социалистическа партия. "Зарков е прав за това, че бяха положени доста огромни старания машинните избори да бъдат компрометирани, и то бяха компрометирани много сполучливо. ЦИК не би трябвало да бъде упреквана. Тук страната отиде за гъби, а ЦИК пишеше писма ", сподели Хамид. Той се съгласи и с опасението на проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване ", че в случай че на локалните избори има машинен избор, а страната отсъства, ни "чака злополука ".

"Ние сме единствената страна, която твърди, че електронното е по-скъпо от хартията. Проблемът не е в цик този път, а в болшинството в Народно събрание. Ние няма да подкрепим този закон. Единственото, което не ни е ясно, е - какъв брой пъти можете да настъпите една и съща мотика за един мандат? ", попита Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

"Крайният резултат е "сталинистки метод " - има машини, има проблем, няма машини, няма проблем ", заключи съпартиецът му Филип Попов.

"Вие на конгреса на Българска социалистическа партия с машини ли гласувахте? ", засече ги Емил Димитров-Ревизоро от Оперативна програма. И им подсети, че самите соцалисти си избират управлението с хартия, а до момента оставки не дават.,
"От всички с право 73% не са поискали да го употребяват, от 100 индивида, които са имали машина в секцията, 73 не са желали да я погледнат ", подсети статистиката Ревизоро. И добави, че хвърлените от страната 20 млн. лева са били окончателно изгубени. Депутатът от Оперативна програма подкани омбудсмана, в случай че желае, да се лиши от 20 млн. от своя бюджет, да го отстъпи на ЦИК за машини.

В съвещанието взе участие правосъдният министър Данаил Кирилов, който посочи, че е пристигнал в персонално качество, както и омбудсманът Мая Манолова.

Очаква се поправките в Изборния кодекс да влязат за разискване в пленарната зала в петък.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР