На местните избори през 2023 г. ще се гласува само

...
На местните избори през 2023 г. ще се гласува само
Коментари Харесай

На местните избори през 2023 г. ще се гласува само с хартия, решиха депутатите

На локалните избори през 2023 година ще се гласоподава единствено с хартия, взеха решение депутатите. Предложението на Българска социалистическа партия за смесено гласоподаване мина със 124 гласа " за ", против 89 " срещу " (ПП, " Възраждане ", Демократична България и БВ).

Скъпи " машини-принтери ", каквито ги направиха Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ, ще има за финален път при възможни предварителни парламентарни избори през пролетта, написа. На изборите за локална власт идната есен ще се гласоподава единствено с хартия. Идеята на Движение за права и свободи мина с желязна поддръжка от така наречен " коалиция хартиена бюлетина ".

Точно в 10:30 ч. тази заран депутатите започнаха работата по втория параграф на Изборния кодекс. 

Малко преди 13:20 ч. Десислава Атанасова предложи удължение на пленарния ден до привършване на всички диспути по Изборния кодекс. Така Народно събрание си обезпечи следващото среднощно съвещание, по време на което ИК дефинитивно да бъде прекроен. 

Това решение е в прорез с заявеното решение ИК да се гледа единствено в постоянното време, като съвещанията ще се излъчват по Българска национална телевизия и БНР. Това се случи след рецензиите около траялото съвсем 18 часа съвещание на Комисията по правни въпроси преди две седмици, когато ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия преправиха ИК по нощите, в някои моменти и без включени камери. 

" Аз бях в " белия рейс ". Не ме плашете с бял рейс. Не е толкоз ужасно ", разяснява в хода на дебата Йордан Цонев.

По-рано през днешния ден, след общо 19 часа и половина и три съвещания, народните представители съумяха да одобряват заглавието и първия параграф на текстовете.

От " Продължаваме промяната " пробваха да спрат прекрояването на Изборния кодекс и предложиха разглеждането на идната част от законопроекта да бъде отсрочено. Предложението предстоящо бе отхвърлено с гласовете на така наречен " коалиция хартиена бюлетина " сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Във втория параграф на законопроекта още веднъж се появява към този момент отхвърленото предложение на " Демократична България " за основаване на преброителни центрове. Бившият правосъден министър и вносител на предлагането Надежда Йорданова отбрани предлагането си и прикани народите представители този път да го поддържат. Тя добави, че Конституционният съд е удостоверил практиката, при която, когато Народно събрание е приел противоречащи си оферти, депутатите могат да се върнат обратно в текстовете и да прегласуват.

Според предлагането на Демократична България преброителен център следва да се образува на база 20 хиляди гласоподаватели. В центровете ще се изготвят протоколите и ще се броят бюлетините. Идеята на вносителите за основаването на такива центрове е да се понижат грешките при правенето на протоколите, защото сега те се попълнят от членовете на СИК след 12-часов работен ден. До момента е извършен сполучлив опит на ЦИК с преброителен център в Бобошево, като неточности няма и резултатите се обработват доста по-бързо. При повторението на дебата от " Възраждане " и ГЕРБ-СДС се оповестиха срещу. От Движение за права и свободи също са против концепцията, защото още веднъж се залагало на субективния фактор. Депутатите от " Български напредък " резервираха безмълвие.  След съвсем двучасов спор пленарната зала още веднъж отхвърли предлагането на Демократична България със 148 гласа " срещу ", 1 " въздържал се " (ГЕРБ-СДС) и 68 " за " (ПП, Демократична България и БВ).

На последващо място в законопроекта бяха и трите разнообразни оферти за метода на гласоподаване. На първо място бе предлагането на Българска социалистическа партия за смесено гласоподаване, по-късно на Политическа партия - за отменяне на текстовете на левицата и опазване на машинното гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели. На последно място е текстът на Движение за права и свободи - за гласоподаване единствено с хартиена бюлетина. Предложението на Мустафа Карадайъ и група народни представители от придвижването е обвързвано с въвеждането на сканиращи устройства, които обаче следва да бъдат въведени за локалните избори идната есен. С други думи, в случай че има предварителни избори, а такива са все по-вероятни, то на тях ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

Предложението на Политическа партия бе отхвърлено със 124 гласа " срещу ", против 100 " за " (ПП, " Възраждане ", Демократична България и БВ.)

Предложението на Мустафа Карадайъ мина със 123 гласа " за " против 101 гласа " срещу "  (ПП, " Възраждане ", Демократична България, БВ и един от БСП). Така машините бяха отстранени. На идващите постоянни избори - локалните идната есен, ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетини и няма да има даже и машини - принтери.

Предложението на Българска социалистическа партия мина със 124 гласа " за ", против 89 " срещу " (ПП, " Възраждане ", Демократична България и БВ). Това значи, че при все по-вероятните предварителни избори ще има и машини, въпреки и принтери, и хартиени бюлетини.

В зала падна и предлагането на Политическа партия за основаване на секции за гласоподаване с хартия. Идеята на вносителите бе при смесено гласоподаване да има два типа секции, с цел да не се вършат неточности в протоколите.

След като стана ясно, че пленарното съвещание ще продължи и през нощта, дебатите всъщност се трансфораха в замяна на обвинявания. Зам.-председателят на Народно събрание Йордан Цонев изиска някогашният вътрешен министър Бойко Рашков да бъде тестван с дрегер, тъй като подвиквал от място.  Росен Желязков от ГЕРБ, който водеше съвещанието в този миг, пък напомни, че в пленарна зала не се внасят храни и питиета. Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев пък съобщи, че ръководителят и зам.-председателите на Народно събрание имат води и попита за какво и народните представители да нямат право да пият вода.

" Докарайте дрегера и дано тестваме всички ", прикани Василев.

Българска социалистическа партия е групировката за мръсни поръчки на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Тази теза изрази Настимир Ананиев от Политическа партия. Той се аргументира с това, че точно посредством импортирания от Българска социалистическа партия законопроект за промени в ИК за връщането на хартиената бюлетина, Движение за права и свободи и ГЕРБ направиха най-спорните оферти, които на процедура действително прекрояват целия ИК.

Съпартиецът му Искрен Митев пък счита, че Корнелия Нинова дава избавителен пояс на Борисов.

Около 15 ч. Политическа партия направи опит да спре измененията в изборните правила и предложи преустановяване на съвещанието. Предложението бе отхвърлено, като " за " гласоподаваха Политическа партия, Демократична България, БВ и " Възраждане ", само че техните 95 гласа не стигнаха.

В този миг Георги Свиленски от Българска социалистическа партия направи друго предложение - преустановяване на дебатите и респективно забързване с измененията в ИК. Предложението мина със 123 гласа " за ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР