На места - провал на машинното гласуване. На други -

...
На места - провал на машинното гласуване. На други -
Коментари Харесай

Как се случиха изборите - коментар на Калин Славов и Тихомир Безлов

На места - неуспех на машинното гласоподаване. На други - писалки в черен вместо в наследник цвят. И още веднъж - пазаруване на гласове.

Как се случиха изборите - в студиото на " Денят стартира " коментар направиха Калин Славов от " Прозрачност без граници " и Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

По думите на Безлов сме имали обичайни избори, евентуално по-хаотични заради две аргументи - смесването на машинно и обичайно гласоподаване и ограниченията, свързани с пандемията. По отношение на т. наречения платен или манипулиран избор - няма огромни разлики, има сигнали и мнения в тази посока, добави той.

Според Славов въвеждането на машините не е била неприятна концепция, само че може би не се е случила по-най-добрия метод.

" Видяхме чисто техническите проблеми. В нашия офис, където имаше център за приемане на позвънявания в границите на изборния ден, имаше много позвънявания, свързани с метода, по който СИК-овете се опитваха да откажат гласоподавателите да гласоподават с машини под разнообразни предлози. Вероятно това е бил някакъв опит за икономисване на работа в процеса на сформиране на протоколите след края на изборния ден ", разяснява той.

По думите му, е имало напълно безсмислено и излишно повтаряне на гласуването с хартиени бюлетини и с машини. И при една малко по-добра организация можеше да се отиде към напълно машинно гласоподаване.

Според него, сбърканите екрани на машините нямаше да се случи във Велико Търново, в случай че имаше опция те да бъдат тествани и тествани.

" При изработен опит да се направи оценка процентът на така наречен следен избор се движи сред 5,6% до 18-19% от всички секции. При всички положения имате един важен % проблематичен избор ", сподели Безлов.

Според Славов казусът е, че отговорността не е ясно разпределена сред другите участници. " Безспорно за случая във Велико Търново отговорността би трябвало да се поеме от тези, които са въвели софтуерно бюлетината вътре в машината ", сподели той.

Вижте още от диалога във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР