На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната

...
На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната счупи нов рекорд frognews.bg

На месечна база показателят на потребителските цени (CPI) в еврозоната се увеличи през август с 0,5% по отношение на юли, когато набъбна с едвам 0,1 на 100.

 

Потребителската инфлация на годишна база се форсира през август до 9,1% от 8,9% през юли, надвишавайки осредните упования на финансовите пазари за покачване с 9 на 100. Това съставлява рекордно повишение на инфлацията в еврозоната за девети следващ месец, защото войната в Украйна и глобите против Русия не престават да тласкат енергийните цени към все по-високи равнища, демонстрират предварителните оценки на европейската статистика.

 

Най-голямо през август е покачването при силата - с 38,3% по отношение на 39,6% през юли, след което са цените на храните, алкохола и тютюна - покачване с 10,6% по отношение на 9,8% на 100 през юли, на неенергийните промишлени артикули (с 5% спрямо 4,% на 100 през юни) и цените на услугите - (повишение с 3,8% по отношение на 3,7% месец по-рано).

 

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната набъбна през август с 0,5% по отношение на юли, като нейният напредък на годишна база се форсира до 4,3% от 4% месец по-рано.

 

Поредният рекорден растеж на инфлацията в еврозоната наподобява ще бетонира упованията, че на съвещанието си идната седмица ЕЦБ ще прибегне до още по-агресивно повишение на лихвите (повишение на главните евролихви със 75 базисни пункта, а не с 50 базисни пункта).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР