На меломаните, които следят прожекциите на живо от сцената на

...
На меломаните, които следят прожекциите на живо от сцената на
Коментари Харесай

Ангелът унищожител“ от киносезона на Метрополитън

На меломаните, които наблюдават прожекциите онлайн от сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк, евентуално прави усещане наклонността всеки сезон да бъде показано най-малко едно произведение, основано през последните години. Миналия сезон това беше „ Любов отдалече “ на Кая Саариахо. Този ни предложи ново предизвикателство – операта „ Ангелът разрушител “ на Томас Адес, основана по сюжета на сюрреалистичния филм на Луис Бунюел по поръчка на Метрополитън, Кралската опера в Лондон „ Ковънт Гардън “ и Кралския датски спектакъл. Световната премиера беше на Залцбургския фестивал предишното лято.

Трябва да призная, че бях доста заинтригувана от анонса и от прочетеното в американската преса незабавно след премиерата на 26-и октомври, тъй като критиците не пестят суперлативи за композитора Томас Адес – 46-годишен британец, който е и диригент на спектаклите. Това е неговото трето оперно заглавие след „ Тя напудри лицето си “ и „ Бурята “ по Шекспир. Заложеното като концепция в „ Ангелът разрушител “ – да бъде употребен сюжетът на паметния едноименен филм на режисьора Луис Бунюел от 1962 година, натоварва операта с избрани упования, само че и несъмнено възбужда любознанието. Либретото е написано с присъединяване на Адес от Том Кернс, който е и режисьор на трите досегашни  постановки – в Залцбург, Лондон и в този момент в Ню Йорк.

Завесата се отваря и фенът попада на аристократична вечеря след оперно зрелище, от която, заради някакви интуиции, цялата прислуга намира мотив да избяга, а гостите, след приятното превозване, откриват, че не могат да си тръгнат. И след дълги дни, в които свършват и храната, и водата, връзките сред членовете на висшето общество стартират да се израждат, тъй като стартират да избиват най-низките човешки пристрастености. В първата част, до момента в който нещата още не са загрубели, музиката има някои късноромантични и експресионистични детайли, даже подмятане на Рихард-Щраусови претекстове, които припомнят за „ Кавалерът на розата “. Постепенно, дружно със сюжетната линия, и музикалната тъкан стартира да се разпада. Разбира се, всичко е в доста мрачни краски, с задоволителна доза заостреност и в оркестровата партитура, и в солистичните партии. А те са ни повече, ни по-малко от 15. Солистите – посетители на вечерята, домакините и единственият останал да ги обслужва – икономът на имението, са съвсем непрекъснато на сцената в продължение на два часа и половина. Търсен е и кинематографичния детайл – в избрани моменти на напред във времето да излизат избрани герои, като че ли кино-камерата ги доближава и усилва тяхното наличие. Изключително впечатлена съм от изпълнителите – доста от тях са взели участие и в премиерата в Залцбург предходната година, както и в лондонската режисура тази пролет. И вокално, и актьорски дилемите им са доста сложни – видяхме подиуми с принуждение, секс, лудост, гибел, само че всички актьори имаха доста блестящо и уравновесено наличие.

Томас Адес беше употребявал особено въздействието на високите женски гласове – изключително в партията на Одри Луна, която изпява ла от трета октава – най-високия звук на сцената на Метрополитън опера в нейната близо 140-годишна история. Доста висока като теситура е и партията на Сали Матюс, която показа в антракта, че в началото е декларирала на композитора, че няма да може да поеме такова натоварване, а той я убедил, че ще се оправи. И тя в действителност беше блестяща.

В оркестъра също бяха добавени ексцентрични детайли, с цел да се укрепи ужаса на сцената – преди всичко с електронен инструмент, наименуван „ Вълните на Мартино “, който е изобретен през 20-те години на ХХ век, а в наше време много модифициран. Той издава тези присъщи звуци, употребявани още в зората на киното във филмите на ужасите. В един миг част от групата на първи цигулки смени инструментите си с дребни детски цигулчици – четвъртинки или половинки. И този техен присъщ изострен тон тук беше много злокобен. В оркестрината и зад кулисите имаше и доста камбани и барабани – при започване на второ деяние те се включиха в злокобен марш. И по този начин, общо взето, Томас Адес беше търсил мрачното, ужасяващо влияние, макар че финалът в действителност беше решен като хепи енд – оживелите вземат решение да преиграят всичко, както е било в първата вечер, тайнствената магия над къщата се скапва и те са свободни.

Томас Адес твърди, че „ Ангелът разрушител “ на Бунюел е в главата му от 13-14-годишен и в последно време го е преследвала натрапчивата концепция да напише опера по този сюжет. Сега, когато творбата към този момент е на сцена и в Европа, и в Съединени американски щати, критикът Антъни Томазини споделя в „ Ню Йорк Таймс “: „ Тази опера носи притеснителна новост във време, когато доста американци се усещат уловени в клопката на партизанските борби с политическия хайлайф против икономическата неправда и слагането на граници, само че воля да се трансформират нещата някак липсва. “

А апропо, Силвия Пинал, актриса във кино лентата на Бунюел през 62-а година, доста по-късно декларира, че режисьорът в действителност е предсказал появяването на Биг Брадър и по какъв начин обществото ни ще се радва да гледа оскотяващи хора, сложени в безизходно състояние. Вероятно тъкмо това „ настоящо “ обръщение е подтикнало и Томас Адес да възкреси „ Ангелът разрушител “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР