На Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, който

...
На Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, който
Коментари Харесай

Холокостът: какво показват документите

На Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, който беше основан от Организация на обединените нации през 2005 година, на годишнината от освобождението на Освиенцим от руските войски на 27 януари 1945 година, ФСБ на Руската федерация разгласява информация от началника на 4-то ръководство на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики Павел Судоплатов за нацистките зверства в окупираните територии на страната против еврейското население.

Документът е изпратен от Судоплатов до Народния комисариат на външните работи и съдържа съответни описания на голям брой нацистките закононарушения против човечеството.

След нападението на Германия против Съветския съюз през 1941 година нацисткото гонене на евреите на етническа основа доближава ново равнище: с поддръжката на колаборационистите, те минават към всеобщи изтезания и убийства на еврейското население в окупираните територии.

Още от първите дни на Великата отечествена война руските органи за държавна сигурност са натоварени да документират доказателства за нацистките зверства против цивилни жители и руски военнопленници във краткотрайно окупираната територия на Съветския съюз.

Такива данни са получени от Специалните отдели на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики, елементи и съединения на настоящата Червена войска, от фронтовите групи на 4-то ръководство на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики и 4 отдел на териториалните органи на държавна сигурност, от партизански отряди. Източници на информация са диалозите с локални поданици, разпити на немски военнопленници и на съучастници на окупаторите и изследване на хванати документи.

Фронтовите оперативни групи на 4-то ръководство на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики действаха на цялата територия, краткотрайно окупирана от врага, - от балтийските страни до Крим. Техните отчети разрешиха да се сътвори цялостна картина на протичащото се в регионите, окупирани от нацистите.

На 6 декември 1942 година Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики изпраща на Народния комисариат на външните работи (НКИД) на Съюз на съветските социалистически републики информация „ За обстоятелствата на немските зверства против еврейското население на територията на Съюз на съветските социалистически републики, краткотрайно окупирана от врага, ”, формирана от 4-то ръководство на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики и подписан от началника на отдела Павел Судоплатов. Този документ дава голям брой доказателства за закононарушения, осъществени от окупаторите против цивилни руски жители.



разказват зверствата на нацистите в окупирания от немските войски Крим, руските разузнавачи.

В справката се разказват и закононарушенията, в които са взели участие членове на така наречен спомагателна полиция, образувана от нацистите в окупираните територии от локални националисти.





се отбелязва в удостоверението.

Документът разказва в детайли закононарушенията, осъществени в разнообразни райони на окупираната от нацистите част на Съюз на съветските социалистически републики.



се споделя в документа, подписан от Судоплатов.

Данните, получени от фронтовите групи на 4-то ръководство на НКВД-НКГБ на Съюз на съветските социалистически републики за зверствата на окупаторите, послужиха като основа за последващото търсене на нацистките военнопрестъпници и техните съучастници както по време на Великата отечествена война, по този начин и през целия следвоенен интервал.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР