На Международния ден на ООН за борба с насилието над

...
На Международния ден на ООН за борба с насилието над
Коментари Харесай

Диана Ковачева поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие

На Международния ден на Организация на обединените нации за битка с насилието над дами омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до правосъдната министърка Десислава Ахладова, в която настоя направеният законопроект против домашното принуждение да бъде придвижен до Министерски съвет и импортиран за разискване, гласоподаване и приемане в Народното събрание. 
Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.
Припомняме, че институцията на омбудсмана работи взаимно с Министерство на правораздаването в работна група за промени в Наказателния кодекс и Закона за отбрана от домашното принуждение, свързани с по-ефективната отбрана на жертвите на принуждение вкъщи.
 Депутатите поддържаха омбудсмана против свръхправомощията на ЧСИ Депутатите поддържаха омбудсмана против свръхправомощията на ЧСИ
Комисията по правни въпроси в Народното събрание поддържа на второ четене мнението на омбудсмана Диана Ковачева против свръхправомощи...
„ Обръщам се към Вас с актуалната рекомендация освен във връзка на Международния ден за унищожаване на насилието над дамите, само че и предвид на все по-изострящия се проблем с домашното принуждение в изискванията на пандемия “, написа омбудсманът. Доц. Ковачева показва данните на СЗО след оповестяване на световната пандемия, съгласно които във всички страни, в това число и България, се следи ескалация на насилието против дами.
„ Повече от една трета от дамите в Европа не престават да живеят в действителността на насилието, което ги наранява физически, полово и душевен, до момента в който не изгубят живота си. У нас не се води публична статистика, само че по данни на неправителствени организации, от 30% до съвсем два пъти са се нараснали позвъняванията на телефонните линии за помощ на потърпевши от домашно принуждение, а от началото на годината убитите в близка партньорска връзка дами са 15 като от медийни изявления има известия за още 5 убити дами “, показва омбудсманът.
Тя подчертава, че слага на напред във времето нуждата от незабавни законодателни ограничения в областта на домашното принуждение, от което страдат освен дамите, само че и деца, възрастни хора, хора с увреждания и даже мъже.
„ В тази връзка и с оглед мащаба на казуса, считам за значима стъпка към ефикасното справяне с домашното принуждение предприемането на незабавни дейности по включване на направения от работната група към Министерство на правораздаването законопроект, в чието правене институцията на омбудсмана се ангажира директно, в програмата на Министерския съвет и внасянето му в Народното събрание за разискване, гласоподаване и приемане “, акцентира омбудсманът и се аргументира, че своевременните ограничения за битка с насилието против дами, включително и нормативните, са още по-необходими сега, с цел да се противодейства на задълбочаващата се освен у нас, а и в европейски и международен мащаб рецесия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР