На международна среща за мир в Либия държавите се борят

...
На международна среща за мир в Либия държавите се борят
Коментари Харесай

На срещата в Берлин се борят да привлекат Хафтар обратно в дипломацията

На интернационална среща за мир в Либия страните се борят да привлекат източния пълководец Халифа Хафтар назад в дипломацията , дни откакто той приключи договарянията и повече от половината от добива на петрол в Либия беше затворена в областите, които той управлява , съобщи " Ройтерс ".

Очаква се Хафтар, чиито сили понижават в столицата Триполи с поддръжката на Египет, Обединените арабски емирства, съветските наемници и африканските войски, да се причисли към еднодневната среща на върха, макар че прекъсна договарянията предходната седмица.

Турция втурна войски към Триполи, с цел да помогне на интернационално прието държавно управление да се опълчи на нападението на Хафтар . До 2000 бойци, подкрепяни от Турция от гражданската война в Сирия, също се включиха в борбата.

Хафтар напусна турско-руска среща на върха преди седмица и спорът ескалира в петък, когато източните петролни пристанища бяха затворени. Националната петролна корпорация (NOC) съобщи, че прекъсването е непосредствено поръчано от силите на Хафтар и ще понижи производството на нефт с 800 000 барела дневно.
 Ердоган разкритикува Гърция поради договарянията с Хафтар за Либия
Ердоган разкритикува Гърция поради договарянията с Хафтар за Либия

Атина играела непочтено

Това евентуално би засегнало Триполи, защото приходите от нефт минават през столицата. Южните полета, които са под контрола на Хафтар, също са изправени пред опасност от закриване.

" Призоваваме всички заинтригувани страни да удвоят напъните си за трайно прекъсване на военни дейности , деескалация и непрекъснато преустановяване на огъня ", се споделя в план на официално съобщение, което ще бъде разисквано на срещата на върха.

Либия няма постоянна централна власт откогато диктаторът Муамар Кадафи беше свален от подкрепяните от НАТО бунтовници през 2011 година Повече от пет години имаше две съперничещи държавни управления на изток и на запад, с улици, следени от въоръжени групировки.

Хафтар, най-мощната фигура на изток, завоюва от редица задгранични съдружници за нахлуване за завладяването на Триполи на запад , до момента в който турската поддръжка за напъните на Триполи да го отблъсне трансформира спора във прокси война. Над 150 000 души са изселени, като се бият за столицата.
 Германия се притеснява, че Либия се трансформира във
Германия се притеснява, че Либия се трансформира във " втора Сирия "

Хайко Маас упорства да се приключи военната помощ извън

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо назова срещата на върха " насочна точка " за реализиране на помирение и блокиране на вноса на оръжие.

" В идващите часове - не през идващите дни, а в идващите часове - европейските страни, които имат вяра в дипломатическо и политическо решение , би трябвало неотложно да упорстват за постигането на днешните резултати, " сподели той пред кореспонденти в Берлин.

Италия, някогашната колониална власт, демонстрира необикновен интерес към либийската сигурност като съществена дестинация на стотици хиляди африкански мигранти , изпратени през Средиземноморието от контрабандисти, които са се възползвали от беззаконието на Либия.

Но откакто бомбардировъчната акция на НАТО, която спомогна за свалянето на Кадафи, западните страни отстъпиха от играенето на решаваща роля в Либия, което разреши на Русия, Турция и арабските страни да поемат управлението като външни сили с най-голямо въздействие.

Докато акцентът е върху основаването на помирение, с цел да могат договарянията да се възобновят, дипломатите се тормозят, че и двете страни ще употребяват мъртвило в битката единствено за презареждане на предните си линии.

" И двете страни, и техните поддръжници не са склонни да поставят оръжие ", съобщи западният посланик.

Проектът на официално съобщение приканва всички страни да признаят НОК като единствен индивид, акредитиран да продава либийска суровина , и ги приканва да се въздържат от офанзива на петролни уреди.

Американският държавен секретар Майк Помпео и европейските и арабските водачи също би трябвало да участват. Руският президент Владимир Путин би трябвало да се срещне с турския си сътрудник Тайип Ердоган.

Лидерите няма да се пробват да сключат съглашение за шерване на власт сред Хафтар и интернационално приетия министър председател Файез ал Серрай.

Ердоган съобщи пред кореспонденти преди заминаването си, че бойци като Ислямска страна експлоатират Либия, добавяйки, че разговорът е единственият излаз от рецесията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР