На международна конференция в София ще бъдат представени модели на

...
На международна конференция в София ще бъдат представени модели на
Коментари Харесай

Доц. Маргарита Станкова: Електронно здравеопазване може да създаде обучителна среда за хората с увреждания

На интернационална конференция в София ще бъдат показани модели на електронното опазване на здравето в Русия, Германия, Норвегия и Румъния.

" Като че ли няма място, където в цялостен аспект всички форми на електронното опазване на здравето да са удобно и доста добре развити, тъй че да действат в оптималната степен ", разяснява в предаването " Преди всички " доцент доктор Маргарита Станкова, която е част от мултидисциплинарен екип, разработващ план за електронно опазване на здравето у нас и ще бъде водещ на конференцията. " Навсякъде някои аспекти са създадени, други въобще не са създадени ", добави тя.

Като главен проблем в региона на електронното опазване на здравето доцент Станкова вижда мултидисциплинарния темперамент на електронното опазване на здравето, което по думите й е " доста мъчно да бъде проведено по добър метод, тъй че да се обзет всички експерти, които би трябвало да бъдат включени ".

" За да изготвим една добра форма на приложение на електронното опазване на здравето, би трябвало да съберем всички страни, да ги чуем, да ги изслушаме, да забележим те какво желаят да получат и най-после да изготвим един прелестен артикул, който да им предоставим и те да могат да употребяват. Всъщност това демонстрира доста комплицирано осъществяване, доста мъчно и може би доста трудоемко в някакъв миг, защото използваемостта би трябвало да се тества, и би трябвало да се ревизира. И постоянно ще има страна, която няма да бъде изцяло задоволена ", уточни Маргарита Станкова.

Представяйки стратегия за електронно опазване на здравето и виртуален център, планът, в който взе участие доцент Станкова, слага акцент върху работата с хора с увреждания:

" Това, което ние бихме желали, е да създадем една обучителна среда за хора със характерни проблеми. Няма по какъв начин да покрием целия набор на всички нарушавания, само че това, към което желаеме да се концентрираме, е някои нарушавания в развиването - да вземем за пример аутизъм, хиперактивност и недостиг на вниманието, и посредством една обучителна среда, която ще бъде налична за всички, които биха желали да я употребяват, желаеме да разработим самообучителни курсове. Място, където хората могат да влязат, да употребяват информация, да зададат въпроси, да получат отговори, да създадат някакви къси дребни анкети за самотестуване, да получат противоположна връзка. Така че да се възползват от една страна крайните консуматори в лицето на пациентите посредством тези самообучителни курсове, въпреки това експерти, студенти и всички, които работят в региона на помагащите специалности, които същи биха могли да влязат, да получат информация, да се самообучат, да се самотестуват най-после и надлежно да получат и някакво дистанционно консултиране. "
Не може да се каже, че другите страни имат доста по-напреднали технологии или развити форми на отдалечено подкрепяне на хора с увреждания спрямо България, добави още Маргарита Станкова. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР