На междинните избори американските гласоподаватели ще решават дали републиканците или

...
На междинните избори американските гласоподаватели ще решават дали републиканците или
Коментари Харесай

Междинните избори в САЩ: Безпрецедентен момент в историята на страната

На междинните избори американските гласоподаватели ще вземат решение дали републиканците или демократите ще имат болшинство в Конгреса. Икономиката или абортите са значими предизборни тематики. Но залогът е доста по-голям от това.

Американците ще вземат решение дали републиканците или демократите да имат болшинство в Конгреса на междинните избори на 8 ноември. На последния сходен избор през 2018 година, при ръководството на Доналд Тръмп, 53,4 % от гласоподавателите взеха присъединяване. А на междинните избори през 2014 година изборната интензивност бе рекордно ниска - 42 %.

Политическият редактор Брендън Конрадис чака, че във вторник присъединяване ще бъде " доста по-високо от нормалното за междинни избори ". Какво е обяснението му? " Това демонстрира, че хората са загрижени за положението на страната сега ", споделя той.

Имало едно време Съединени щати...

Съединени американски щати през 2022 година са извънредно поляризирана страна. Това пролича при реакциите на решението на Върховния съд от юни за анулация на обезпеченото конституционно право на аборт. Либералните американци бяха ужасени и заподозряха, че главните им права се намират в заплаха, а консерваторите честваха тълкуването като дълго чакана победа. Това извънредно разделяне също може да бъде мобилизиращ фактор на тези избори.

" Инфлацията, стопанската система и равнището на престъпността са доста значими фактори за консервативните гласоподаватели сега. Това са нещата, за които приказват най-много техните претенденти ", показва Лора Мерифийлд Уилсън, политолог от Университета в Индианаполис. " При демократите абортите са огромният проблем ". Според нея демократично настроените гласоподаватели се притесняват, че Върховният съд може да се заеме и с други обществени въпроси, с изключение на абортите.

Лъжата за " откраднатия избор " продължава

Ако демократите изгубят болшинството си в Камарата на представителите, Сената или и в двете камари на Конгреса, това би усложнило втората половина от мандата на президента Джо Байдън. Липсата на болшинство в Конгреса би затруднила оптимално законодателния развой.

На фона на нормалното оборване на превъзходството в Конгреса, има една друга специфичност, която отличава тазгодишните междинни избори от предходните. Доста от републиканските претенденти за места в Камарата на представителите, Сената или за губернаторски постове в страната обществено споделят разказа на Доналд Тръмп за някакви откраднати избори. Тезата, че резултатите от президентския избор през 2020 година са били фалшифицирани, неведнъж беше опровергана.

Не е ясно и дали определените през идната седмица губернатори няма да се опитат да окажат въздействие върху изборите за президент през 2024 година. В американската система щатските държавни управления дават отговор за провеждането на изборите и формалното одобряване на резултатите от тях. Темата визира изключително мощно колебаещи се щати, като Аризона да вземем за пример, където превъзходството на нито една от двете съществени партии не е обезпечена. Кери Лейк, републиканската кандидатка за губернатор на Аризона, е последователка на Тръмп и слага под подозрение легитимността на държавното управление.

" Ако Доналд Тръмп се кандидатира още веднъж, както допускаме, и в случай че тогава в колебаещите се щати той има задоволително последователи, които са в положение да трансформират резултата ", нещата може да са разнообразни от президентските избори през 2020 година, разяснява Джесика Тейлър, специалист по изборите за Сенат и губернатори.

" Безпрецедентен миг в историята на Съединени американски щати "

Големият брой претенденти, които не признават настоящото държавно управление на Съединени американски щати за законно, е един от факторите в тези избори, счита и Брендън Конрадис. Според него в никакъв случай преди на избори не е имало толкоз доста претенденти и кандидати, които не одобряват, че президентът на страната е бил определен по почтен метод. " Имам чувството, че се намираме в невиждан миг в историята на Съединени американски щати ", отбелязва Конрадис.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР