На масите в турските ресторанти вече няма има солници, съобщава

...
На масите в турските ресторанти вече няма има солници, съобщава
Коментари Харесай

Махат солниците от ресторантите в Турция

На масите в турските заведения за хранене към този момент няма има солници, оповестява Анадолската организация, като се базира на ръководителя на Федерацията на ресторантьорите и сладкарите в Турция Айкут Йенидже. Тази мярка се подхваща, откакто федерацията е подписала протокол с министерството на опазването на здравето за понижаване на потреблението на сол и захар, осведоми Българска телеграфна агенция.
Айкут Йенидже е показал, че след сключване на протокола е почнало образование на майсторите готвачи, с цел да понижат потреблението на сол и захар в ястията.
Йенидже е изтъкнал, че въпросът за потреблението на сол и захар е от огромна значимост за бъдещето на страната. Той е обърнал внимание, че до момента в който избраната от Световна здравна организация норма за позволена приложимост на сол в храните е една чаена лъжичка дневно, то в Турция този предел е над 2 лъжички.
Председателят на федерацията е изтъкнал, че клиентите имат настройката да сложат сол още преди да са пробвали ястието.
Той е прецизирал, че като първи стадий е почнало образование по въпроса на ресторантьорите и готвачите, а на втори стадий ще бъде извършена осведомителна акция с афиши и брошури, ориентирана към обществеността.
Йенидже е показал, че на масите в заведенията към този момент няма да се оставя сол. Ако някой клиент изиска в допълнение сол, той ще бъде обслужен, само че в същото време клиентите ще бъдат осведомени в резюме за вредите от солта, е обяснил ръководителят на федерацията.
Готвачът Мюмин Йозгюр, който е с 50-годишен опит в сектора, е показал, че след подписването на протокола, в сходство с инструкциите, той и сътрудниците му са понижили на половина потреблението на сол.
Йозгюр е добавил, че има и някои протестиращи от новата процедура клиенти, само че броят на доволните е по-голям.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР