На Марс от стотици милиони години има зона, която е

...
На Марс от стотици милиони години има зона, която е
Коментари Харесай

Учени: На Марс има условия за живот

На Марс от стотици милиони години има зона, която е подобаваща за съществуването на микроорганизми, написа Earth and Planetary Science Letters, като се базира на проучване на учени от университета „ Браун “ в Провидънс, Съединени американски щати.
Анализарийки данните, събрани от орбиталната сонда Mars Odyssey, експертите са открили съществуване на торий и калий в почвата, а също по този начин на водород. Според тях може да се допусна, че в далечното минало на Марс е имало и уран.
Тези субстанции са задоволително изискване за начало на процеса на така наречен разединение на водата (радиолиза) под въздействието на йонизиращи лъчения, а отделяната освен това сила може да служи като храна на примитивни микроорганизми, съобщи Българска телеграфна агенция.
Учените показват, че на Земята също има организми – хемелитотрофи, които употребяват сила от окислителни реакции на неорганични субстанции.
Литотрофните организми могат да живеят на дълбочина от километър и половина. Според обявата може да е малко пресилено да се приказва, че е открит живот на Марс, на анализът на данните ще помогне при по-нататъшните търсения.
През юли учени от Националния астрофизически институт в Болоня, Италия, оповестиха, че благодарение на данни, получени от сондата Mars Express, са съумели да открият огромни количества вода на Марс, което е основното изискване за пораждане на живот. До този миг на планетата са открити единствено огромни ледници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР