На макроравнище можем да посочим България като страна на стабилност

...
На макроравнище можем да посочим България като страна на стабилност
Коментари Харесай

Председателят на БТПП определи България като страна на стабилност и постижения

На макроравнище можем да посочим България като страна на непоклатимост и достижения на бизнес средата, спрямо всички наши съседи. Това съобщи в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция в Плевен ръководителят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Той добави, че България продължава на бъде страна с невисок държавен дълг, с положителни финансови запаси и да регистрира остатък в бюджета си, а не недостиг. Това е причина за добър имидж на страната ни като място за вложения, акцентира той.

За страдание към момента липсва електронно държавно управление, има съществуване на администрация и корупционни практики, уточни като част от проблемите Симеонов. Той прибави като проблем за бизнеса сериозната липса на квалифицирана работна ръка. Все повече има регистрирани като безработни, които употребяват слабостите на обществената система, с цел да отсрочват започване на постоянна и надеждна работа, а това е дразнещо за бизнеса, акцентира той. "Тази система би трябвало да се реорганизира по този начин, че всички недостатъци, които разрешават неведнъж прилагане на помощи и образование да бъдат отстранени. Има случаи даже бежанци, които са подготвени и са почнали работа, а по-късно употребяват слабостите на системата и още веднъж минават на финансови помощи ", сподели Симеонов.

По мотив скока на инфлацията Симеонов разяснява, че е имало ясна сделка на бизнеса с ръководещите, че няма да се подвигат налозите този мандат, само че от скоро е почнало повишението им под една или друга форма. Това покачва парите в послание и покачва терзанията на бизнеса, че ще им се усилят налозите и те се презастраховат като усилват цените, разясни Симеонов. По думите му работодателските организации имат значими въпроси, които са на дневен ред. Първият е за установяване на механизъм за минималната работна заплата, вторият - за унищожаване на класовете, третият - унищожаване на отговорностите на работодателите да заплащат първите три дни от болничните, а четвъртият е за унищожаване на минималните осигурителни прагове. Това би отворило пътя за естествените обществени връзки, съобщи ръководителят на БТПП.

Цветан Симеонов взе участие през днешния ден в Плевен в среща с бизнеса, проведена от БТПП. За проблемите на района приказва Георги Русинов - изпълнителен шеф на Търговско-индустриалната камара в града. Позицията си показа в детайли и кметът на Плевен Георг Спартански.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР