На Македонската православна църква трябва да помогнем мъдро, без отново

...
На Македонската православна църква трябва да помогнем мъдро, без отново
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: На македонската църква трябва да помогнем мъдро

На Македонската православна черква би трябвало да помогнем умно, без още веднъж да изпадаме в схизма. Това сподели в предаването „ Тази заран " Ловчанският митрополит Гавриил, който беше посетител на Разпети петък в рубриката „ Седмицата на духа ".

„ Ние можем да ходатайстваме да бъде снета схизмата от македонската черква, сами ние не можем да снемем схизмата, това няма да бъде прието. От това няма да има смисъл, тъй като и ние ще изпаднем в схизма и в никакъв случай няма да можем да им помогнем - ние сме били 70 години в схизма, те са 50 години ", сподели митрополит Гавриил.

Относно визитата на съветския патриарх Кирил за честванията на 3 март и неговите думи на срещата с президента Румен Радев той сподели: „ Президентът не заслужаваше упрек, той доста хубави слова сподели, може би други заслужаваха ".

По думите му Българската православна черква е направила всичко допустимо да посрещне почтено съветския патриарх.

По тематиката с досиетата митрополит Гавриил, който е измежду висшите духовници в БПЦ без принадлежност към Държавна сигурност, разяснява, че би трябвало да се прави разлика сред хората, които са се разписали, с цел да могат да работят и тези, които са желали да доносничат. „ Не може да се каже, че всеки, който има досие, е безусловно неподобаващ ", сподели Ловчанският митрополит.

Относно Истанбулската спогодба той счита, че щеше да е пагубно, в случай че беше утвърдена.

Ако възпитаваме децата да не демонстрират принуждение, няма да са нужни конвенции, добави митрополит Гавриил.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР