На лист хартия Маркос скицира очертанията на кюрдския затвор, в

...
На лист хартия Маркос скицира очертанията на кюрдския затвор, в
Коментари Харесай

Там ти идва да се самоубиеш

На лист хартия Маркос скицира очертанията на кюрдския затвор, в който е прекарал 95 дни. "Представете си килия от 65 кв.м., в която са хвърлени над стотина души! Спиш единствено на една страна или в седнало състояние ", споделя пред "Дойче Веле " 47-годишният испанец. Той е родом от Рабаналес - село в североизточна Испания.

Маркос, чието кодово име било "д-р Делил ", е един от тримата испанци, които през август предходната година са арестувани в Генералната дирекция по сигурността в Ербил - голяма постройка в столицата на Иракски Кюрдистан. Маркос служел като санитар в доброволческите съпротивителни отряди YBS, чиято задача била да пази йезидското малцинство от радикалните ислямисти на т.нар "Ислямска страна " (ИД).

През 2014 година, когато ИД стартира всеобщо да избива йезиди, Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) се намесва, с цел да отбрани йезидското население от нападенията на терористите от ИД. В разгара на борбата против ИД обаче през март 2017 се стига до конфликти сред силите на съпротивителните отряди и кюрдските милиции пешмерга. Съпротивителните отряди си сътрудничат постоянно със Сирийските демократични сили - мултиетническата коалиция, подкрепяна от Вашингтон. Само че Анкара упреква тази коалиция в поддържане на връзки с ПКК, която е неразрешена в Турция и е считана както там, по този начин и в Съединени американски щати и в Европейски Съюз за терористична организация. Тесните връзки сред Анкара и ръководещата партия в Иракски Кюрдистан водят до по-внимателна инспекция на съдействието сред съпротивителните отряди YBS и Сирийските демократични сили.

Враждуващи бойци в една и съща килия

"Все ни е едно дали сте бойци на ИД или пък на ПКК " - Маркос постоянно чувал мъчителите му да повтарят тези думи. Затворниците от YBS били принудени да разделят единствената затворническа тоалетна с бойци на ИД. "Телевизорът от самото начало беше включен: заран звучаха строфи от Корана, а следобяд гърмеше турска музика. И всичко това - единствено и единствено да не мигнем даже за минута даже ", споделя Маркос.

На тримата испанци не им е казано нито какъв брой време ще останат в пандиза, нито пък за какво са хвърлени зад решетките. Те прекарвали целия ден в килията - позволена им била разходка в двора единствено по 20 минути дневно. Затворническите стени били с височина към 15 метра, сред тях били опънати телени мрежи. Ако имало промени в делника, то те били за по-лошо. "След визитата на делегация на испанското посолство ме реалокираха в единична килия. Прекарах в нея два дни - в цялостен мрак. На третия ден в килията влязоха петима мъже и ми нанесоха нечовечен побой ", спомня си Маркос. Той и неговият приятел по килия постоянно чували писъците на хората, които били измъчвани в единичната килия, въпреки че "телевизорът гърмеше с цялостна мощ ", споделя Маркос.

Той споделя, че делегация на Червения кръст нееднократно била в пандиза, с цел да се осведоми за положението на пандизчиите. "Това беше игра на котка и мишка. В килиите оставяха неколцина пандизчии, а останалите ги откарваха на друго място, с цел да не могат сътрудниците на Червения кръст да видят лицата им ", споделя Маркос.

На 26 ноември той бил пуснат на независимост. Освободен бил преди този момент и Робин, другият от тримата арестувани испанци. Третият обаче, един 21-годишен мъж от Андалусия с кодово име "Агир " бил арестуван още по-дълго.

Беше отвратително! "

"Условията бяха толкоз непоносими, че някои се опитваха да се самоубият - с изплетени от одеялата въжета или пък даже от тънките алуминиеви капаци на кофичките за кисело мляко ", споделя 21-годишният испанец в телефонен диалог за "Дойче Веле ". Той споделя, че е бил държан в пандиза 111 дни.

Разказите на тримата испанци доста припомнят тези на други мъже от западни страни, които са били арестувани в Иракски Кюрдистан, споделят Робърт Дой и Рей Люис-Ейлинг, които са прекарали в пандиза 40 дни дружно с тримата испанци. Преди да ги откарат в килия на Генералната дирекция за сигурност, на двамата било казано, че ще бъдат екзекутирани.

"Дойче Веле " беседва и с американците Патрик Касприк и Джон Лоук, които са взели участие в боеве на страната на кюрдските Народни отряди за отбрана YPG. От 29 ноември до 22 декември те са били арестувани в пандиза в Ербил. Касприк и Лоук също описват за претъпкани килии и издевателства. "Всички пандизчии бяха измъчвани. Пазачите нанасяха побои в това число на сезонни служащи и на деца ", казв Касприк.

Международният комитет на Червения кръст в Ирак удостовери пред "Дойче Веле ", че задгранични пандизчии са били държани в иракски затвори и сред тях е имало дами и деца. Точният им брой обаче не е явен. Говорител на организацията уточни, че тя е поискала сведения от иракските управляващи и непознати посолства в Ирак по отношение на група дами и деца от 20 западни страни. Говорители на Сирийските демократични сили и на ПКК също потвърдиха пред "Дойче Веле ", че в иракско-кюрдски затвори са хвърлени задгранични бойци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР