На летище Русе започнаха експерименти за предизвикване на изкуствен дъжд.

...
На летище Русе започнаха експерименти за предизвикване на изкуствен дъжд.
Коментари Харесай

Опитват да предизвикат изкуствен дъжд над летището в този българско град

На летище Русе започнаха опити за предизвикателство на неестествен дъжд. Досега са осъществени два опита, финансирани от частна компания. На пръв взор основаването на неестествен дъжд не наподобява комплицирано. Нужен е оборудван аероплан с реагенти, инсталирани на крилата.

Те се възпламеняват от пулт в пилотската кабина. Димът от дребните частици се свързва с водните пари в атмосферата и ги трансформира в дъжд. Материалите, които се употребяват, са напълно естествени.

" При минусови температури се работи със сребърен йодид, при плюсовите температури се работи с калциев и натриев хлорид. На една територия от 100 км засяваме някъде от порядъка на 10-15 кг и като се разпръсне, долу падат едни дребни прашинки “, изясни пред бТВ предприемачът Христо Крушарски.

" Използваме така наречен палки, това са палки, които горят на място. Има избран метод, по който се инсталират палките. Поставят се по този начин и се включват към клемите “, сподели специалистът Георги Налбантов.

В Румъния са реализирани доста положителни резултати.

" Може би 40 % нарастване на преваляванията “, изясни Налбантов.

Христо Крушарски е работил за предизвикателство на превалявания в Румъния, Аржентина и Дубай. В Обединените арабски емирства да вземем за пример засяват облаци от 90-е години на предишния век.

" Ако не стартираме да работим в този момент, след 20 години може би ще бъде късно. Защото това не е чиния с вода да я вземеш, да я напълниш и да я изсипеш. Иска се доста работа, това е скъпо наслаждение “, разяснява Христо Крушарски.

Проектът за изкуствения дъжд изисква годишна инвестиция сред 15 и 17 млн. лева И се отплаща след най-малко 5 години. Затова ще се търси и помощ от страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР