На Лазаров ден, лазарски песни огласиха Долни чифлик. Тази година

...
На Лазаров ден, лазарски песни огласиха Долни чифлик. Тази година
Коментари Харесай

В община Долни чифлик празнуваха Лазаров ден и Цветница 


На Лазаров ден, лазарски песни огласиха Долни чифлик. Тази година традицията в общинския център бе възобновена, заяви секретарят на НЧ „ Изгрев – 1919 “ Ивайло Райков. Седем девойки лазаруват в града, а искащите да ги посрещнат са подредени в дълъг лист. Много искащи има и в останалите обитаеми места в общината. От читалището в село Венелин изпратиха фотоси на техните лазарки, които назовават за здраве и благодат и танцуват обреден боенек. Обходът на лазарките в общината продължи до късно следобяд, а вечерта те хвърляха венчетата си в течаща вода и научиха коя от тях ще се задоми първа.

Кметът на община Долни чифлик, госпожа Красимира Анастасова поздрави съгражданите си с празника Цветница:
Уважаеми поданици на община Долни чифлик,
Днес честваме Цветница – един от най-тачените християнски празници. На този ден Исус е влезнал в Йерусалим, с цел да донесе мир и другарство измежду хората, а пътят му е бил постлан с маслинови, палмови и лаврови клончета и доста цветя. На този ден у нас вярващите носим върбови клончета, сходно на възторжените посрещачи на Спасителя, с цел да Го посрещнем в душите си.
Честита цветна неделя на всички именници! Запалете свещичка за здраве – за вас и за обичните ви хора, закичете се с върбови клончета и цветчета, и не забравяйте да се помолите за положителното бъдеще на общия ни дом – България!

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР