На кръшно хоро в зала 1 на НДК ще се

...
На кръшно хоро в зала 1 на НДК ще се
Коментари Харесай

Силвестър Сталоун играе хоро с над 200 танцьори в НДК

На кръшно хоро в зала 1 на НДК ще се хване тази събота Силвестър Сталоун дружно с над 200 реализатори от клуб за хора и национални танци „ На площада ”.

Холивудският ас, който от две седмици е в България за фотосите на петия филм „ Рамбо “, обмисля включването на сцена с обичаен български фолклор в лентата. Легендарният артист се заинтригувал от спектакъла „ Първо любе ”, чието първо издание бе гвоздеят в културната стратегия на страната ни за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. 

Това издават домакините му от първокласния хотел „ Маринела ”, където легендата е отседнал с целия си екип. 71-годишният артист показал интерес към грандиозния театър, защото в него се правят няколко непоказвани до момента обичайни ритуали, някои от които много антични. Домакините пък му дали обещание, че в края на събитието може и той да се хване на хорото на сцената, като звездата ще е същинска атракция за участниците. 

Преди дни Сталоун призна, че ще употребява много терени в България за “Рамбо 5: Последна кръв ”, като е харесал терени в София и край Побитите камъни, които видял по време на фотосите на “Непобедимите ” във Варна преди няколко години. Именно там евентуално възнамерява да снима и сцените с фолклорна тема, за които следва да се договаря с екипа на спектакъла „ Първо любе ”. “Рамбо 5: Последна кръв ” е по сюжет на самия Сталоун, като той счита да изхарчи за екшъна над 100 милиона $.

Освен това спектакълът го впечатлил със своята мащабност от над 200 реализатори на сцената. Те са от ансамбъла при ЮЗУ „ Неофит Рилски ”-Благоевград и Клуб за хора и национални танци „ На Мегдана ”-София. 

Не по-малко забавен за Сталоун се оказал и фактът, че на сцената ще има достоверни дрехи с неоценима историческа стойност, някои от които на над 200 години. 

Създателите на спектакъла са поласкани от вниманието, което има към него още от първото му издание в края на май, когато той бе финалното и най-гледано събитие от културната стратегия на българското европредседателство. След премиерата му на сцената на НДК, когато зала 1 бе претъпкана, към „ Първо любе ” са показали интерес освен евроделегати в България с предложения да гостува в страните им, само че и историци и етнолози от Франция, Белгия и Испания точно поради непоказваните досега антични ритуали и неповторими достоверни костюми. Така се е родила и концепцията на продуцента Даниел Костов „ Първо любе ” да има второ издание, което ще завладее сцената на зала 1 на НДК тази събота от 19 часа. 

Апотеозният театър ще предложи на Силвестър Сталоун и на още близо 4000 фенове от София, страната и доста посетители от чужбина, още по-богата фолклорна палитра - освен от Западни Родопи и Югозападна България, само че и от Ваяшкия район, Тракия и Шоплука. 

Фолклорът от тези области е преплетен в една приказка за любовта, основана да плени всички сетива на феновете – от хубостта на пъстрите и бликащи от живот национални носии, през катарзис във всяка изпята с дъга от страсти ария до магнетичните и изпълнени със символика танци, демонстриращи силата, нежността и непреходността на българския дух.

Спектакълът, режисиран от доцент Георги Гаров, началник катедра " Хореография " в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ - Благоевград, е впечатляващ освен за незапознатите с родните обичаи чужденци като Сталоун, само че и за всеки българин, който ще открие неподозирани секрети от живота на предците ни, непокътнати по знамение през вековете в неповторими и непознати ритуали. Уникална е и музиката към спектакъла, която е дело на един от най-хубавите ни фолклорни композитори - Петьо Кръстев. Тя съчетава достоверни песни от района, които обаче досега са едва познати на всеобщата публика и заживяват нов живот, с помощта на актуалния аранжимент, като в същото време е непокътнато тяхното обичайно звучене с типични за Югозападна България принадлежности. 

Пик в концерт-спектакъла „ Първо любе “ безспорно са танците под хореографията на проф. Николай Цветков, също от Югозападния университет, както и Даниел Костов и Велиана Дачева. Бележитият актуален фолклорист и сътрудниците му качват напълно авторски танцови композиции, запечатали най-ярките хора и ритуали от културната палитра на родината ни. 

Спектакълът „ Първо любе “ показва културната ни еднаквост с помощта на ръководителя на плана и продуцент Даниел Костов - Клуб за хорà и национални танци „ На Мегдана “ – София, който разгласи, че за него е чест ползата на толкоз изявени непознати учени и създатели и в бъдеще планът ще бъде показван и в доста европейски и азиатски страни, откъдето към този момент има много предложения. За второто издание тази събота местата в зала 1 на НДК са съвсем изчерпани и билети са останали единствено на касите на НДК, както и онлайн в мрежата на eventim.bg.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР